Bahan² nyer :
Daging lembu / hati lembu (ikut kesukaan kite, tapi cuma pilih salah satu lar, jgn campur nnti x sedap)
Kentang (potong nipis n goreng)
Cili hidup (di blendkan) - kalau x der pilihan, cili biasa pun leh gakz
Bawang merah + bawang putih
2 sudu rempah kari
Kicap
Air Asam
Limau nipis
Sukatan sepenunhnya x tau lar..sebab masak pun main agak²...al-maklum lar professional huhuhu..
Cara² nyer :
Memula goreng bawang + cili yg da di blend sampai naik bau... masukkan rempah kari, goreng sampai gareng. Masuk kan air asam, pas dia mendidih masukkan daging. Tunggu pekat ckit, masukkan kicap + perasa (pak aji) + air limau nipis (jgn byk sgt, takut nnti masam plakz) biaq sumer secukup rasa. Pastu last skali masukan kentang yg kite dah goreng tadi dan bawang besar yg dipotong² sebagai hiasan. Selesai n sedia tuk di makan.
Selamat mencuba!
p/s : sedap juga dimakan dengan ketupat (segera) sebab dia leh jadi cam rendang jugak.
No comments:
Post a Comment