Sunday, September 23, 2012

Tutorial - manik crumble

wah!!...tajuk tak menahan kan....nak wat tutorial lagik
jangan la camtu....1st time ni nak wat tutorial nih!
just nak kongsi ape yang aku tahu...aku bukan la teror mana pun..
tapi ni mungkin anugerah yang Allah da bagi...so aku luahkan disini
untuk dikongsikan bersama..insyaAllah
aritu melalui n3 aku Crumble lagik ada permintaan dari:

dan
so..untuk memenuhi permintaan mereka
aku dengan murah hati dan senang ati nak mengadakan tutorial ini
agar ia menjadi panduan kepada rieda_ffya & cik fadh dan yang lelain yang berminat untuk menjahit manik crumble ni....kepada yang tak berminat leh la cuci2 mata aje kat n3 ni yer...have fun!

ok class!..wah da macam cekgu
kepada yang masih tatau pe tu crumble...ni la ghupernyer
menggunakan sepenuhnya pearl dan kristal
apa yang perlu ada tuk wat crumble ni selain jarum, benang dan gunting adalah:
 
pearl saiz 8mm
pearl saiz 6mm
pearl saiz 4mm
kristal saiz 4mm dan 6mm
(pemilihan jenis saiz dan warna terpulang mengikut citerasa)
langkah pertama: buat satu garisan di lengan baju..ikut suka ati mana nak garis
sama ada tengah atau tepi..terpulang
langkah kedua: lukiskan begini atas garisan yang telah kite buat tadi
lukis ikut susunan jenis pearl
langkah ketiga: mulakan dengan jahit pearl 8mm
langkah keempat: ditambah dengan pearl 6mm di bawahnye
langkah kelima: seterusnya di tambah dengan pearl 6mm jugak tapi warna yang lain
langkah keenam: tambahkan pearl 4mm di bawahnya
langkah ketujuh: tambahkan pearl 4mm warna lain
seterusnya lakukan langkah ketiga sehingga langkah ketujuh sampai penuh
setelah itu, buat tambahan kristal di tepi2 supaya ia nampak lebih tebal
selain kristal boleh jugak tambahkan pearl..juga dijahit di tepi2
seturusnya...buat langkah yang sama...tambahkan pearl dan kristal mengikut kretiviti
begini lah ghupernye bila da siap...
adakah anda mendapat begini jugak?
baguss....mudah aje kan?...selamat mencuba!...
 
tips: untuk mendapatkan pearl yang cantik dan lebih tahan beli pearl jenis 'glass pearl'
tapi ia agak berat dan mahal...pearl jenis lain pun boleh jugak....
tapi pilih yang tahan bila dibasuh yer..
 

89 comments:

  1. Kreatif ni..seni jgk..
    Sy dh takde dh mcm ni. Tak reti menjahit...tak reti mengait...ish, segan jer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...saya pun tak reti mengait jugak...jahit manik je tau...jahit baju pun tak reti

      Delete
  2. ish...susah jugak tuu..

    cuma jari yg berbedung je boleh buat...

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. agak susah kepada yang tak biasa wat..tapi kalu pernah jahit manik ni mybe bole ikut...

      Delete
  4. tangan yg berseni..kalau kak jahit, mahu masuk sepital jari kena bungkus...heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...sampai camtu sekali ke kak anim?..

      Delete
  5. tq share yek, bab2 ni memang KA x buat suh anak dara KA tu yang buat tiap kali nak jahit benda2 alah ni sebab dia minat hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2. senang la KA...ada ank dara yg minat wat manik nih...nnti leh la dia wat kan crumble ni tuk KA

      Delete
  6. ena....tq a lot.sgt hargai..x sabau nk belajar....siap bg step by step..syg ena...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...sama2 rieda..jgn lupa wat nnti yer...kalu de jeki sy wat tuto lagi k...
      syg awk jugak la...

      Delete
  7. memang menarik !
    tapi akk nie susah sikit nak pakai manik2 nie
    sokmooo lahh cabut ekek ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...mmg kena sentiasa jaga kalu de manik nih...basuh pun takleh masuk mesin...rosak nnti

      Delete
  8. memang cantik...tapi saya ni memang tak suka menjahit manik, cam juling je mata ni....heheheeeheh...

    ReplyDelete
  9. kagum gile dengan orang yang jahit manik ni..pernah try jahit tapi separuh jalan sb x saba.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa...tak sabo rupanye....
      takpe pasni kalu wat kena la byk2 sabo yer

      Delete
  10. wah cantiknya. boleh lah copy tuk baju akak ni. baru je beli kain kosong tuk wat baju kurung.

    bila nak siap ntah le kan.. ngeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole aje...kalu nak potostat tu jgn lupa potostat yg bewarna tau...hahahahaha

      Delete
  11. Thx sbb share tuto utk jahit manik ni.
    Mmg hanya org yg kesabaran yg tgi je yg mampu menjahit sume ni
    Thumbs up to u dear :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul tu fara
      thanks..thumbs up to u too...

      Delete
  12. wahhhhh thanx2 kak..hopefully ade satu kerajinan tuk jahit manik ni nnt..kalo xrajin mcm biase, hantau kt akk..hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...leh je fadh..cam biasa ler..ketuk pintu umah akk jer..

      Delete
  13. time kasih sebab buat tutorial ni memang dah lama carik tutorial cam ni....big big thanx

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama...
      nanti try buat k...mudah aje kan..

      Delete
  14. salam.
    terima kasih buat tutorial ni..saya dah try buat. ni I sharing hasilnya

    http://miedacreatives.blogspot.com/2012/11/manik-crumble.html

    thx again

    ReplyDelete
  15. cantik... tapi macam tiada kesabaran aje nak hadap benda-benda kecik tu... lagipun tak pro sangat jahit-menjahit ni... sikit-sikit bolehla...

    ReplyDelete
  16. saya suka tutorial ni :) thanks sharing :) done follow :)

    ReplyDelete
  17. trepaku seketika...

    memang minat manik tapi tak berapa nak reti n tak kreatif langsung tangan ita ni hah

    ReplyDelete
  18. thnks share tutorial ni.. suke sgt. nk try buat la...

    ReplyDelete
  19. cantik... ^_^ trima ksh utk tutorial =>

    ReplyDelete
  20. bagus la.terima kasih berkongsi ilmu.

    ReplyDelete
  21. Semoga diberkati atas ilmu yg dikongsi..

    ReplyDelete
  22. Semoga diberkati atas ilmu yg dikongsi..

    ReplyDelete
  23. tq for sharing...cara paling mudah mdapat pahala adalh dgn bkongsi ilmu..selama mana org yg amalkn ilmu anda selama itulah anda dpt pahala..:)

    ReplyDelete
  24. wah.... tq for sharing this.. semoga kamu mendapat kebaikan dan pahala kerana berkongsi ilmu.. penat sy google utk mncari tutorial ini..akhirnya jmpa di blog kamu :) excited sy..na cube yg crumble ini plak :))

    ReplyDelete
  25. tq 4 de tutorial dear....sy mmg dh biase jahit manik kt baju kurung tp bab2 crumble n guna pearl niii...x pnh wat lg....info yg sgt bagus...sbb x ramai nk kongsi benda2 camni...sy ader cr buku pasal ni...tp x jumpe2... n ader yg wat kelas...tp pd sy mahal ler utk mrk yg dh ader basic jahitan manik....cam x berbaloi jerr... hehe...n sudi2 lah jenguk blog sy yerr...

    http://www.hunnyberry-mylifestory.blogspot.com/

    ReplyDelete
  26. mane nak dapat glass pearls ye sis?? ade tak link nye....

    ReplyDelete
  27. Salam ena, yg awk lukis kt kain tu kan guna pensel ape ye? Mna nk cari? Kalo ada kedai or on9 shop yg jual sume bahan2 ley share x? Thanks.. Tutorial awk sngt membantu sbb jarang blog versi bahasa kita ni wt tutorial tau...sharing is caring :)

    ReplyDelete
  28. slm,, sgt berminat..pasti sy akn cuba.. trimakasih berkongsi ilmu..

    # tercari2 border lace cntik dan murah (kaler turqoise blue, baby pink, grey & black) klik link bwh

    http://mamabusyra.blogspot.com/2013/02/border-lace-cantik-dan-murah-single.html

    ReplyDelete
  29. hehehe....tima kasih le sebab bagi petua yang berguna ni....walaupun dah terlewat untuk komen. Nak cube kat baju sendiri jer....

    ReplyDelete
  30. Asslm. Thanx for tutorial.. Nk tempah mahal.. So nk wat sendiri.. Hihihi. Org jahit baju kita pon nk ikot.. Org mengait.. Ikot gak.. Org wat cross stitch.. Ikot gak.. Cuma arini tergedik2 lak nk belajar jahitan crumble nih.. Nk try wat kt shawl half moon. Semoga Allah merahmati ena yg x kedekut ilmu ni.

    ReplyDelete
  31. thanks. very easy to follow.

    ReplyDelete
  32. wow. suke3x.. baru nak belajar.. huhu.. terlambat daripada org lain nmpk gayanye.. basic pun xde ni.. btw, thanks for d tutorial..

    ReplyDelete
  33. emm best gak klu dpt buat manik utk baju raya tahun ni..thanx 4 sharing ena

    ReplyDelete
  34. Tqtq.. Akak pun br nak belajar.. Bolehlah akak ubahsuai baju2 lm tu..semoga ilmu yg di kongsi ini diberkati Allah..

    Kak manjalara2000

    ReplyDelete
  35. Terima kasih...dah lama cari yg step by step mcm ni..tertunai hajat di hati :.

    ReplyDelete
  36. terima kasih sbb tunjukkan cara yg betul.. puas saya cari cara untk jahit manik crumble ni.. akhirnya jumpa jugak si empunya ilmu yang bermurah hati utk mengajar.. terima kasih sekali lagi..

    ReplyDelete
  37. hye.
    thank you so much for your kindness in sharing ...
    god bless you,
    michele

    ReplyDelete
  38. hye.
    thank you so much for your kindness in sharing ...
    god bless you,
    michele

    ReplyDelete
  39. tq..ilmu yg berguna untuk sy yg bru nak bljr ni....

    ReplyDelete
  40. erm bagusnyer siap ada tutorial..maklum la kalau nak upah org pun mahal jugak..time kasih banyak

    ReplyDelete
  41. tenkiu ena..t nk try buat r..=)

    ReplyDelete
  42. kak...sy copy tutorialnye ye..sgt2 membantu...manik crumble ni xpernah buat lg.selalu yg biasa2 je..

    ReplyDelete
  43. SAlam... tima kasih ilmu yang dikongsi... moga mendapat keberkatan dalam hidup...

    ReplyDelete
  44. Assalamualaikum kak ena.. cantik sgt manik crumble ni.. nak tanya ni.. kalau nk jahit manik crumble ni kena gune dua jarum ke mcm jahit manik bracelet? Tu yg sy curious nak taw. Hope akak dpt share. Thanks kak ena..

    ReplyDelete
  45. Assalamualaikum kak ena.. cantik sgt manik crumble ni.. nak tanya ni.. kalau nk jahit manik crumble ni kena gune dua jarum ke mcm jahit manik bracelet? Tu yg sy curious nak taw. Hope akak dpt share. Thanks kak ena..

    ReplyDelete
  46. Assalamualaikum,

    Cik Ena, agak2 pearl jenis ape yang paling sesuai buat crumble ni...Abs ke Glass atopun campur2 saye try buat guna glass pearl tapi ujung baju jadi melengkung....nape ye...musykil2..

    Salam Perkenalan & salam Ramadhan..

    ReplyDelete
  47. Terima kasih atas ilmunya...semoga diberkati Allah....

    ReplyDelete
  48. Terima kasih. Semoga diberkati Allah..

    ReplyDelete
  49. tqvm atas tutorial...da try menjadik...ntp xsiap lg.....

    ReplyDelete
  50. tqvm atas tutorial...da try menjadik...ntp xsiap lg.....

    ReplyDelete
  51. Alhamdulillah. ilmu yang bermenafaat ni. Jazakillah khairan....

    ReplyDelete
  52. suke sgt tutorial ni.. tp mcm x sempat je nak jahit kat bj kenduri sy.. huhuhuhu..

    ReplyDelete
  53. amazing! jenuh pikir camne ley pusing2 crumble style nih.. tqvm sis!

    ReplyDelete
  54. suka tutorial ni ! teringin nak buat pesen macam ni. jumpa akhirnya. tenkiuuu for sharing. ;)

    nanti boleh cuba. ^^

    ReplyDelete
  55. Blog terbaik.ajar free.suka sangat.moga murah rezeki

    ReplyDelete
  56. tq 4 sharing..mmg dh lm nk bljr..nk cb la nnt

    ReplyDelete
  57. Salam awk if Manik crumle Mcm Ni berapa Harga. Boley Bg taw Mcm mne nk Caj manik2 Ni??

    ReplyDelete
  58. thanks kak..semoga dimurahkan rezeki dengan sharing ilmu ni :)

    ReplyDelete
  59. mekaceh ena sudi kongsi ilmu....santek sgt2..... :-)

    ReplyDelete
  60. Assalam, ida letak link blog ena di entry ida ya.. utk mereka yang nak belajar jahit crumble..
    cantik dan mudah utk yg br nak belajar.. tahniah n tq :-)
    http://bilaibubercerita.blogspot.com/

    ReplyDelete
  61. salam sis..boleh xshre kt mana nk bli glass pearl nie?

    ReplyDelete
  62. seronok nya ade tutorial jahit manik..tq sudi share ilmu jahitan disini...

    ReplyDelete