Wednesday, May 16, 2012

Manik Crumble

kali ni aku try buat jahitan manik crumble tuk baju aku sendiri
tengok kat tenet cam cantik jer
tu yg tetiba tergerak nak wat
aku pun da plan nak wat kat baju raya anak
so..experiment dulu kat baju aku

antara manik yang aku gunakan kebanyakan pearl

lakaran awal sebelum jahit
setelah di jahit dengan beberapa layer gini la rupanya
aku tambahkan sedikit manik tabur kat bwh dia...agar tidak nmpak kosong sgt
siap daaa...senang kan??


TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

18 comments:

  1. wow.. cantiknya. berbakat la... :)

    ReplyDelete
  2. cantek la..memang main jahit ke ni?

    ReplyDelete
  3. thanks for sharing..nak tanya..setelah layer yg pertama, layer yg seterusnya nk buat mcm mn? just jahit ikut suka hati je ek manik2 yg lain?

    ReplyDelete
  4. bunda pun ada gak try jahit manik ni..bunda belek2 kat baju yg dah ada manik..tp tak lah secantik tgn2 yg dah mahir..yg pasti puas hati hasil tgn sendiri..

    ReplyDelete
  5. lepas 1st layer tu, saya xtau macam mana nak buat untuk layer yg seterusnya...jadi yg firstlayer je..n baju tu pending....x siap..leh ajar x?

    ReplyDelete
  6. Suka sangat intai blog Ena ni...tak kedekut ilmu...moga ilmu yang dikongsi akan diberkati olehNya...jenuh dok cari blog yg ajar step by step jahit manik crumble ni!!!! cantik pattern ni ..tolong la tunjukkan!!!!TQVM

    ReplyDelete
  7. ya Allah..cantiknya..saya dah lama nak buat camni..tp tak reti..tgk tuto ni pun tak tahu la boleh jadi ke tak nti..

    ReplyDelete
  8. salam kak..nk tanya..mana boleh beli pen aiko tu ye?

    ReplyDelete
  9. mcamane nk buat ni..cantek lol...
    leh ajarkan x??

    ReplyDelete
  10. salam kak... mule2 nk ckp cantek, pandai akak buat hihi... mule2 td saya ternampak kat fb ade jual tutorial buat jahitan manik crumble ni rm110.. memandangkan saya ni jobless so sy rase macam mahaalll jee...so saya try la gugel, terus terjumpe belog akak.. waa senang jer sebenarnye nak buat..hihi takpayah beli tutorial bagai... insyaallah kalau ade masa dan kerajinann nanti nak try buat..tengss akak! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  11. lamak tertinggal nk tnye...kalau nak bagi die nampak ala2 3d iaitu timbul..lepas kita jahit sebaris manik ikut lakaran kite (base)...kite buleh tambah manik2 lain DIATAS jahitan manik base tadi tu ke,tujuan bagi die nampak tinggi siket...uhuhu tah akak paham tah tak soklan berjela linda neh ;)..

    ReplyDelete
  12. cantik ...insya-allah nak cube buat , thanks kak kongsi ilmu menjahit manik ni

    ReplyDelete
  13. cntik..mmg berbakat.tq kongsi ilmu tu ;)

    ReplyDelete