Wednesday, October 2, 2013

Tutorial: Manik lipan..

seperti yang telah dijanjikan..
hari ini aku nak buat tutorial tentang manik
aku tatau ape nama manik ni...tapi aku gelarkannya Manik Lipan
sebab ape?...sebabnya bentuk dia macam lipan....
hahaha..suka ati aku je kan? ahhh!!..belasahkan jela....

gini la ghupernyer...ada mcm lipan tak?
kalu korang tau ape nama jahitan manik nih habaq mai no...
dan kepada sesapa yang dah pernah buat jahitan nie...
abaikan je tuto aku ni ye..heeeee

jahitan ni agak finin sikit kalau dilihat tuto berbentuk gambar
tapi kalau totu dalam bentuk video atau secara praktikal senang je sebenarnya..
kena beri tumpuan sepenuhnya di atas tuto aku ni yer..
jangan berpaling walau sesaat tau!...ingat tuh!..hehehe
so...macam biasa benda pertama yang perlu kita ada sebelum menjahit adalah manik..

aku gunakan pearl 4mm..dua warna...oren dan biru
satu lagi manik jepun warna oren...manik jenis bulat² tu tau..

lakaran kedudukan manik dan pearl
kite jahit satu persatu Line...start dari Line 1 hingga Line 7

Step 1 (Line 1)
mula² buat satu garisan dahulu di hujung baju..ikut suka la nak lebar mana
yang ni aku buat 1.5 inci dari hujung baju

Step 2
mulakan menjahit...masukkan pearl pertama warna oren

Step 3
masukkan jarum kebawan kain di nombor 1 then keluarkan semula jarum dari bawah dekat nombor 2

Step 4
setelah itu masukkan semula jarum ke dalam pear...mcm dalam gambo atas ni

Step 5
masukkan tiga manik jepun dan satu pearl oren

Step 6
masukkan jarum ke bawah kain di nombor 1 
dan keluarkan semula dari bawah pada nombor 2

Step 7
keluarkan jarum seperti dalam gambar ni tau...

Step 8 
selepas itu, masukkan semula jarum ke dalam pearl

ulang Step 5 hingga Step 8 sampai habis

Step 9 (Line 2)
setelah siap satu Line 1...buat untuk Line 2 pula
keluarkan jarum dari salah satu pearl oren

Step 10
masukkan 3 biji manik

cucuk kan jarum ke dalam lubang pearl yang di hadapan
yang ni tak perlu cucuk jarum pad kain tau..just menyusup je ke dalam pearl

akan jadi macam nila....masuk lagi 3 manik

lakukan cara yang sama...masukkan jarum ke dalam pearl

buat step yang sama untuk Line 3

Step 11 (Line 5)
seterusnya untuk buat Line 5 dengan mengeluarkan jarum pada manik yang kedua pada Line 3
masukkan 7 biji manik...masukkan semula jarum ke dalam manik yang kedua seterusnya pada Line 3

rujuk rajah ni untuk lebih jelas
harap² korang tak pening yer...tapi rasanya mcm da start pening kan? hahahaha

buat step yang sama (Step 11) untuk Line 4

Step 12
untuk buat line 6 dan 7....
keluarkan jarum pada manik nom. 4 di line 5/6
masukkan satu manik, satu pearl biru dan satu manik lagi

Step 13
setelah itu masukkan jarum kat manik nom. 4 yang seterusnya

Step 14
cucuk jarum ke bawah kain
keluarkan sebelah pearl biru

masukkan pula jarum ke dalam pearl biru dan dua manik di hadapannya
ulang Step 12 - 14 sampai habis

rujuk Rajah ni untuk lebih faham yer..

ok habis daa...sekian untuk hari ini...selamat mencuba..!







TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

34 comments:

  1. cantiklah ena, ada masa boleh juga mencuba skill ni...

    ReplyDelete
  2. nampak mcm boleh buat nih. hahahaha verangan.jarum tu memang kena beli yang saiz kecik la kan. kang tak masuk lubang manik pulak.



    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..mana la tau akn jd kenyataan..
      Kalau nak cr jarum...cr saiz 11 atau 12...tu jarum yg slalu sy guna

      Delete
  3. salam Ena..cantiknya!....Klu rajin penuh la baju kurung ngan manik2 semua...Klu nk tempah kat sini..mmg mahal.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wslam kak...
      Ye..kalau buat sndri mmg berbaloi...tp tu la kn gajinkn diri

      Delete
  4. akak!!
    thx for tutor!! nnt sy try sy credit kt akak!
    fuhhh aminn mohon diberi sifat rjin :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok cheida....xsbr nk tgok hasil air tgn cheida...hehehe

      Delete
  5. kemas je. kalau sy yg lurus pun lum tentu. ntah apa yg sy minat buat pun x tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena slalu jahit br dpt control tgn nih..hehehe

      Delete
  6. cantik sangat.cuma akak tak rajin nak buat sendiri,maunye terkebil2 bijik mata akak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tula...kn de kerajinan yg tinggi...sy ni buat kalu ade tmpahan je...wat sesaja mmg xrajin pun...hehehe

      Delete
  7. tidakkkkkkkkkkkk, tgh2 jahit mau Aerica dtg makan telan sumer manik2 tuh, nk tunggu tido, tido2 ayam plk... nk tempah boleh? he3

    ReplyDelete
  8. tidakkkkkkkkkkkk, tgh2 jahit mau Aerica dtg makan telan sumer manik2 tuh, nk tunggu tido, tido2 ayam plk... nk tempah boleh? he3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hahaha...sudahnye kenyang dok telan manik ye eB hehehe...
      Kalu dekat leh je trima....

      Delete
  9. tq share, mmg kreatif sungguh lah !

    ReplyDelete
  10. wan menariknyer....tp sy xrajin nak jahit manik hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Heheh..xpe wanieys...bila rajin leh buat kan

      Delete
  11. tu dia punya susah..klu sy setahun pun belum tentu siap.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..agak finin sikit nak difahamkan...tapi kalu da cuba buat xde masalah..

      Delete
  12. cuma orang yang betul2 teliti dan penyabar jer bolih buart ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu bunda...perlu ada kesabaran yang tinggi..satu lagi kena ada minat

      Delete
  13. berpinar mate tengok.. last fifi jahit manik.. jahit manik baju kahwin sendiri.. tahun 2010.. skrg tak sanggup da..

    ReplyDelete
  14. cantiknyaa.. saya tingin nak belajar jahit manik2 ni sume..tp xreti pula kalau tengok gmbar.. nak kena belajar depan2..

    ReplyDelete
  15. Boleh x post cara jahit daun kaedah manik 3D?

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah, tutorial yg boleh diikuti.. sy dh cuba buat trial & berjaya.. tqvm :) :) :)

    ReplyDelete
  17. alhamdulillah, tutorial yg boleh diikuti.. sy dh cuba buat trial & berjaya.. tqvm :) :) :)

    ReplyDelete
  18. canteekknya... sy nak belajar lah buat... hehe

    ReplyDelete
  19. cantekknye.. nk try buat... tp asas pon tak taw lagi..huhu

    ReplyDelete
  20. terima kasih pada puan ena kerana memberi ilmu yang berguna, semoga Allah sahaja yang dapat membalasnya

    ReplyDelete
  21. bagus tutorial ni..boleh faham..terima kasih..halalkan sy guna ilmu ni ye..

    ReplyDelete
  22. salam kak ena, mohon nak praktikkan ilmu ni ye kak ena..boleh tak? hehhehe... im totally beginner...1 apa pun xtahu..mohon nk ambil ilmu kak ena ni..

    ReplyDelete
  23. The best tutorial...mohon share...tq puan ena...

    ReplyDelete