Tuesday, July 13, 2010

Ibubapa bukan liabiliti

PETIKAN : 'Nota Hati Seorang Lelaki' ( Pahrol Mohd Juoi ) Inilah ceritabenar. Cerita benar seorang penulis yang Berjaya. Beginilah kisahnya...

Entahlah apa yang selalu bermain pada fikiran ayah. Apabila saya inginpulang kembali ke kota, dia kerap minta duit. Seakan-akan mendesak....

" Ada duit? Minta ayah sedikit.."

Saya masih ingat waktu itu kehidupan saya terlalu sukar. Untuk mendapatseratus ringgit di dalam poket pada satu-satu masa pun payah. Kalaubalik kampung selalunya duit yang ada hanya cukup-cukup tambang.Mujurlah, isteri dan anak-anak saya sudah faham. Alhamdulilah mereka'sporting' dan tidak banyak meragam.

"Emak, ayah asyik minta duit. Bukan tak mahu bagi, tapi saya memang takada duit," Bisik saya kepada emak. Emak seperti biasa, berwajah selamba,sukar ditembak reaksinya.

" Bagilah beberapa yang ada," cadang emak pendek.
"Takkan 5 ringgit?
"Emak mengganguk.

Saya rasa bersalah untuk memberi ayah wang sebanyak itu. Apalah yangboleh dibeli dengan wang 5 ringgit....Tapi kerana tidak mahumenghampakan harapa ayah dan ikutkan cadangan emak, saya gagahi jugamemberinya.

Ayah selalunya tersenyum menerima pemberian saya. Tetapi yangmengejutkan ialah apabila kami sekeluarga berada dalam perut bas dalamperjalanan pulang ke kota. Di kocek anak saya sudah terselit wangsepuluh ringgit. Siapa yang bagi kalau bukan ayah? 10 tolak 5, sayamasih 'untung' 5 ringgit. Geli hati mengenangkannya.

Begitulah selalunya tahun demi tahun. Apabila kami pulang ziarah kekampung, saya akan memberi pemintaan ayah. Kengkadang terlupa, tetapiayah akan selalu mengigatkan. Akhirnya, saya memang sediakan peruntukankhas untuk diberikan kepada ayah setiap kali pulang kampung. Kedudukanekonomi saya yang masih goyah kekadang hanya mengizinkan wang duaringgit untuk diberikan kepada ayah. Ironinya, ayah tetap denganpemintaannya dan tetap tersenyum apabila menerima. Tidak kira berapajumlahnya. Emak terus-terusan selamba.Saya masih sukar menandingi ketajaman rasa seorang isteri (emak) dalammemahami hati suaminya (ayah).

Begitupun setiap kali dalam perjalanan pulang, kocek anak saya akan jadisasaran. Kekadang itulah duit pelengkap membeli tiket pulang. Ayah akansetiap memasukkan duit yang melebihi jumlah saya berikan kepadanya. Sayatidak mengambil masa lama untuk memahami apa maksud tersirat disebalikperlakuan ayah itu. Dia meminta wang pada saya bukan kerana 'tidak ada',tetapi dia ada sesuatu yang lebih besar ingin dicapainya ataudisampaikannya.

Namun, secara bertahap-tahap buku tulisan saya semakin mendapatsambutan.Bukan itu sahaja, perniagaan yang saya mulakan secara kecil-kecilansemakin membesar. Kalau dulu kami pulang ke kampung dengan bas, tetapiselepas beberapa tahun saya pulang dengan kereta milik sendiri. Sayamasih ingat komen ayah ketika saya pulang dengan kereta kecil Kancilmilik kami sendiri.

"Nanti, besarlah kereta kamu ini...." ujur ayah senyum.

Apapun saya tetap memenuhi permintaan ayah setiap kali pulang kekampung.Wang saya dahulukan kepadanya. Dan ayah juga konsisten dengan sikapnya,ada sahaja wang yang diselitkan dalam kocek anak saya.

" Eh tak payahlah ayah..." sekarang saya mula berani bersuara. Ekonomikeluarga sudah agak stabil. Malu rasanya mengambil duit ayah walaupunperantaraan pemberian datuk kepada cucunya. Saya tahu dan sedar,hakikatnya ayah hendak memberi kepada saya sejak dulu, tetapi sengajaatau tidak ingin saya merasa segan, duit diberi melalui anak.

"Kenapa, dah kaya?" usik ayah. Hendak tak hendak, duit dikocek anaktetap diselitkannya. Cuma sekarang bezanya, duit itu tidak lagi'dikebas' oleh saya. Dan dalam hati, saya mula berasa senang keranajumlah yang saya berikan kepada ayah, kini sudah melebihi apa yang mampudiselitkan ke kocek anak saya. Tidak semacam dulu lagi, duit pemberianayah kepada anak saya sentiasa melebihi duit pemberian saya kepadanya.

Masin sungguh mulut ayah. Tidak sampai tiga tahun, kami bertukarkereta!. Di samping menulis, saya menjadi penerbit. Perniagaan semakinrancak. Oleh sebab bilangan anak bertambah dan keperluan kerja yangmeningkat saya sudah membeli MPV utuk kegunaan harian. Anak-anak mulamenjejak menara gading.Kehidupan semakin laju dan aktiviti semakin rancak. Namun sibuksekalipun saya tetap pulang menziarahi ayah dan ibu. Anehnya ayah tetapmemberi kepada anak saya walaupun kini saya telah dikenali sebagaikorporat yang berjaya.Rupa-rupanya, ayah memberi bukan kerana kekurangan atau kelebihan kami,tetapi dia MEMBERI KERANA ALLAH. Mencontohi Allah al-Wahhab itu!

Anda ingin tahu apa pesan penulis itu kepada saya? Ya, mari kongsibersama :

" Kini aku benar-benar faham bahawa ibu ayah yang tua bukan beban dalamkehidupan di dunia, lebih-lebih lagi dalam kehidupan di akhirat. Merekabukan 'liabiliti' tetapi sebenarnya aset untuk kita (walaupun istilahitu sebenarnya kurang atau tidak tepat kerana ibubapa bukan benda). Rugibetul siapa yang mempunyai ibu bapa yang telah tua tetapimengabaikannya.

"memberi kepada ibu bapa hakikatnya memberi kepada diri sendiri.Walaupun itu bukan niat kita ketika memberi, tetapi percayalah rezekiberganda akan pulang kepada kita semula. DOA MEREKA MUSTAJAB. Harapanmereka kenyataan. Kasih mereka bekalan. Benarlah sepertimana sabdaRasulullah s.a.w, keredhaan Allah terletak kepada keredhaan ibu bapa."

Baiklah, inilah sebenarnya rahsia 'perniagaan' yang jarang-jarangdiperkatakan oleh tokoh korporat. Juga tidak pernah ditulis dalammana-mana buku perniagaan. Masih punya ibubapa? MEMBERILAH KEPADAMEREKA. Tidak ada?Tidak mengapa, memberilah kepada anak-anak anda. Tidak ada juga?Memberilah kepada sesiapa sahaja. Kita sentiasa berfikir untuk memberi.Memberi kepada orang lain bererti memberi kepada diri kita sendiriwalaupun itu bukan maksud kita ketika mula memberi!

TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

No comments:

Post a Comment