Wednesday, October 9, 2013

Bracelet lagi..


entry hari ini berkisah manik lagi yer
harap² jangan boring yer...
nie jahitan manik bracelet...pada yang biasa menjahit mesti tau
pada yang tatau tu..meh aku citerkan sikit
jahitan bracelet ni mempunyai teknik jahitan tersendiri
ada yang menjahit menggunakan 2 jarum dan ada yang menggunakan 1 jarum
kebiasaan jahitan ini jarum akan dimasuk²kan ke dalam pearl/manik
keluar masuk jarum pastu matikan..haa..camtu la lebey kurang
tak paham jugak?....takpe takpe nnti paham bila tgok tuto kat bawah ni
ok..untuk jahitan ini aku gunakan 1 jarum jer...
meh kite tgok step by step cara jahitannya...

camni la hasilnye nanti..kombinasi 2 warna
tapi ikut kreativiti masing²...bole ditambah warna jika mahu....terpulang
yang penting step jahitan dia kena tau yer...

pearl 4mm warna purple

pearl 2mm warna hijau

buat dua garisan besar 1.5cm

start jahit...keluarkan benang dulu pada garisan pertama/atas

Step 1
masukkan 1 pearl purple dan 2 pearl hijau
masukkkan jarum dlm kain bawah pear hijau yg kedua (mcm dalam gambar)

keluarkan jarum dan masukkan jarum kedalam lubang pearl hijau yang kedua

Step 2
masukkan pula satu pearl hijau dan satu pearl purple

masukkan jarum dalam kain, keluarkan sebelah pearl purple

masukkan pula jarum ke dalam lubang pearl purple pula

ulang Step 1 dan Step 2 sehingga habis hingga dapat satu barisan

buat step yang sama juga untuk garisan kedua/bawah

setelah siap dua garisan, masukkan jarum pada pearl hijau no.2

Step 3
masukkan satu pearl purple, satu pearl hijau dan satu lagi pearl purple

selitkan lagi jarum dalam pearl hijau yang kedua yang seterusnya

akan dapat macam ni nanti..

teruskan Step 3 ni sampai habis

sekarang kite buat untuk line bawah pula
sama macam yang atas...keluarkan jarum pada pearl hijau yang kedua

Step 4
masukkan sebiji pearl purple

selitkan lagi jarum dalam lubang pearl hijau yang ada kat atas dia tu

keluarkan jarum dari lubang pearl hijau tadi

masukkan lagi sebiji pearl purple

selitkan lagi jarum dalam lubang pearl hijau yang ada di bawahnya

keluarkan jarum tadi

lakukan Step 4 ni sampai habis.....
mudah je kan...
cuma kena fahamkan keluar masuk jarum tu jer..
Insha Allah akan menjadi...
pada semua selamat mencuba...







TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

34 comments:

  1. bestnya kalau saya dapat buat.. tinggin nak buat..tp xreti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Sya Mimie..buat sendiri lagi seronok..takpe nanti bole belajar pelan² yer

      Delete
  2. dak aih tak jemu. suka lagi ada la. step by step tu senang nak faham.
    thanks yer

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks wantie...
      ye mesti kena tunjuk step by step biar senang nak faham :)

      Delete
  3. wah memang menarik..
    kan bagus kalau ada kerajinan macam ena...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tggu kerajinan menjelma tu nita..hehehe

      Delete
  4. Replies
    1. slow² chieda..insha Allah bole punye..cayok²!!

      Delete
  5. Kalaulah ena dekat, mau saja kak anim minta jadi pelajar ena:-))
    Suka tengok hasil kerja ena

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole aje...sy pun suka nak ngajar kalau ada org berminat..no hal nye!
      tq kak anim..

      Delete
  6. besnhya..

    nanti nak try juga jht manik ni..kena sbr tinggi ni..hihi

    ReplyDelete
  7. cantiknye.. rajin menjahit.. kalau fifi.. ntah bile nak siap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rajin bila ada org tempah je fifi....nak buat sesuka tak rajin jugak hehehe

      Delete
  8. wah..... nak kena ada kerajinan n ketabahan nak jahit manik ni...

    ReplyDelete
  9. tq ajar..nk kena tilik gambar betol betol ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. wcome..
      tgok satu persatu nanti mesti pahamnyer izan...

      Delete
  10. uwaaaa bestnya pandai jahit manik camni.. >,<

    ReplyDelete
  11. mmg cantik & gabungan warna yg menarik !

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq KA..mmg kena pandai mainkan warna juga agar nmpk menarik..

      Delete
  12. saya dah pening hahaha...kena teliti betol2 baru faham asanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...finin da yer...
      mmg kena teliti satu persatu untuk fahamkan dia wanieys..
      tapi kalu tak faham mmg finin dibueknya..hahaha

      Delete
  13. bestnyer pandai jahit mani. rajin dan kreatif tau

    ReplyDelete
  14. Rajinnya. Kena ada minat yg tinggi nak jahit manik ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Fiza, kena minat dan rajin...kalu tak mmg tak berjahit la..hehehe

      Delete
  15. terima kasih bg tutorial. semoga ilmu kamu semakin bertambah

    ReplyDelete