Monday, March 4, 2013

Teh Boh!

sambung kembali kisah jalan2 di Cameron Highland..
kali ni lokasi terpilih adalah melawat Teh Boh..
jom layan gambo je la yer...

ketika perjalanan pergi..
memang jem ketika ini....
dengan faktor jalan yang sempit, kereta yang nak pergi dan yang nak balik
berselisih antara satu sama lain....sama2 membantu memberi laluan
kadang2 kereta terpaksa berhenti dengan masa yang lama kerana menunggu turn untuk bergerak

aktiviti sampingan aku dan anak2...ketika jem...
bergambar sambil menanti....
ambil gambar pemandangan sekeliling....juga aktiviti ketika jem..

berkat kesabaran dan tolak ansur semua...
akhirnya aku sampai juga di Teh Boh Sungei Palas nih..
bergambar untuk kenangan dulu..

nabila, kakak, nadia dan adik...

setelah melangkah masuk....kakak dan hubby bergambar dahulu

nampak plastik merah tu?...aku baru je bersoping teh di sini...
satu tuk mak
satu tuk mak mertua
satu tuk mak lang
satu tuk biras
satu tuk diri sendri...bla bla bla
kite kalau jalan² selalunye bukan soping tuk diri sendri
tapi banyak membeli tuk sedara mara aje kan.....

seterusnya menuju ke kilang memproses teh..

proses²nya...2nd stage...1st stage terlupa nak tangkap gambar..

teh yg sedang diproses..intai dari tingkap tepi je

antara mesin yang digunakan..

tentang makmal menguji teh

ni lah makmalnya..

terus lompat ke stage 4....stage 3 tak jumpa gambo dia..

stage yg ke 5...

sesudah habis melawat
sambung bergambar lagi...kakak dan ayah..

aku pun sibuk jugak

aku pun tatau ape yg cuba aku lakukan ini!..

sesudah itu...kami membelek sejarah² kewujudan kilang BOH nih..

J.A Russell...pengasas pertama..ni lah wajahnya..
encem tak?
melawat sudah...membaca sudah...
kini masa tuk istirehat....

WAJIB pekena teh kat sini....

sebelum balik...sempat bergambar beramai²....
family aku dan family abang ipar aku...
aku tukang tangkap gambo... huhuhu

 




TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

50 comments:

  1. ehe,..berbagai aksi bergambar dok ada,..best laa tgk dr dok berdiri tegak jer...heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul jugak tu izan...tak la tegak mcm nk nyanyi lagu Negaraku aje kan..

      Delete
  2. sekian lama tak jejak CH. last masa animun 2005. tak sabar nak berkursus kat sini... bila opis nak kuar email ni!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah jauhnye berkursus....sy tak pernah kursus camni jauh...untung la awk..

      Delete
  3. meriah betul, ramai-ramai pergi CH, jeles meh~...len kali nak ajak family jugak, ritu pergi tak sempat singgah teh boh, singgah bharat jer sebab tepi jalan...banyak betul ena borong, untuk semua dibeli, hehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe orga pasni leh pergi lagi...meh bawak mai satu kampung kasi gegaq CH..hahaha

      Delete
  4. Replies
    1. yee Chik Att...mcm2 perasa ada...sedap2 lak tuh

      Delete
  5. tau ajalah jalan ke CH tu kan. jalan sempit. that day saja nak lalu jalan simpang pulai tu. mak ai berderau darah. bila selisih ngan lori. ngucap panjang ko

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la betul tu wantie...jalan dia mmg sempit...kena sentiasa alert...

      Delete
  6. tak pernah sampai sini..g CH pun takat hotel n pasar je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke..rugi la..nanti kalau gi lagi jgn lupa terjah cni tau..

      Delete
  7. jalannya memang sempit tapi dah sampai seronoknya...
    nak turun satu hal lagi....
    rugi tak minum makan disini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg btul tu Qhaifa...sy setuju sgt..

      Delete
  8. seronok nye jalan..dah lama sangat tak jenguk CH..hihi..nanti cuti nak ajak husband gi CH lah...hihi

    ReplyDelete
  9. salam Ena's..pcl dah review blog kamu..baru jer publish.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam PCL...hehe..nnti sy terjah k..tetiba malu lak!
      tq PCL..

      Delete
  10. Ole-ole teh boh pun mesti banyak dibawa balik pastinya..

    ReplyDelete
  11. Syok kat situ...
    Makan dia pun best...
    AJ suka borong vanilla tea bila pegi... =D
    Btw datang dari review PCL.. =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. TQ AJ...tggu kunjungan balas sy k...

      ye..teh vanilla tu mmg ada umphh!..tu la yg sy pilih masa lepak kat cafe dia..

      Delete
  12. salam kenal..
    last month gi CH tapi x sempat kesini..cam best gak nampaknya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal zee
      yeke..next time pergi leh singgah nanti kan zee..

      Delete
  13. Aku ada pegi CH dulu tapi tak sempat nak masuk Boh... tutup.
    Aku pegi Bharat je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. takde jeki namanye tu der...
      next time pergi leh terjah cni lak..

      Delete
  14. klu ke cameron tmpt wajib pegi msti ladang teh..baunya tak tau nak habaq..mmg bau teh la klu pegi situ.hiks..

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu PK..tapi wangi la bau teh..sy suka..PK tak suka ke?

      Delete
  15. menarik.. tapi buat sementara takkan pergi sebab anak2 pernah jatuh di salah satu ladang teh di sana :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hishh yeke aizamia? kesiannya...cane leh jatuh tu? mesti fobia lepastu kan...

      Delete
  16. bila p boh teh di sg palas tu, baru kak tau teh kasar tu paling sedap..
    teh uncang? cuma dapat pewarna saja kalau rendam kurang 2 minit..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke kak anim? sy sndri pun x tau hehhehehe...

      Delete
  17. mesti banyak beli teh kan......?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada la sikit2 yan...beli byk tuk sedara mara je..hehehe

      Delete
  18. hijau mata memandang tengok ladang teh tu

    ReplyDelete
  19. seronok masing2 berjalan..SA x tau la eknapa SA rasa tenang sgt2 bila berada di CH..mcm x puas dan nak pegi lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye SA...mmg tak jemu gi CH ni..sy pun suka ke sini

      Delete
  20. dah banyak kali pergi CH..tp tak pernah lagi jejak kaki kat kilang teh boh ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke Ema...nape tak pergi? rugi tau!

      Delete
  21. Bestnye jalan2 CH...tak pernah ke sana lagi..teringin...

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah..mesti ada jeki untuk awk sampai ke sana nnti

      Delete
  22. alhamdulillah, kali ni masuk sini baru dpt tgk gambar semula..kalo idak cuma ada tanda seruan tu aje...

    Lambat lagi nk lalu CH ni utk balik kampung, huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la kak..aritu blog sy mcm ada problem..tatau nape..

      hehehe...coti skola bulan 3 ni bole la lalu nanti kak..

      Delete
  23. Best nya dapat shopping teh yg segar dari Ladang..hehe.
    ntah bila nak sampai sana..:)

    ReplyDelete
  24. tak pernah kami sampai ke kilang ni. Nampak bersih kilang tu. Oklah pose2 gambar tu, baru pelbagai, takkan tegak cam tiang bendera kan. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ohh..lom sampai lg ye...mmg besih kilang dia..sbb tu di buka untuk pelawat agaknya

      Delete