Friday, March 8, 2013

Tragedi yang Tragisss...

Tatkala aku dalam kegembiraan..
Tatkala aku dalam kebahagiaan..
Bahagia bersama-sama orang yang tersayang..
Bahagia bersama-sama orang yang menyayangiku..
Mengecapi kebahagian yang pastinya tidak akan berulang lagi..
Kegembiraan siang membawa ke malam..
Kegembiraan malam membawa ke pagi...
Kegembiraan hari ini membawa ke esok...
Kegembiraan ini akan ku kenang sehingga akhir hayatku..
NAMUN!...kegembiraan itu telah mencemburi aku!
Mengapa? mengapa mesti kau lakukan aku sebegini???
ewahhh..bermadah² plak tetiba..
saje² nak test....karat ke idak otak nih..hahahaha

oklah..sebenarnya nak citerkan satu tragedi yang berlaku
bukan tragedi oktober k....(sedap lagu nih!)
tetapi..tragedi berlaku ketika di Cameron Highland aritu
hari terakhir nak berangkat balik ke Melaka...
sesudah subuh aku dikejutkan dengan...

tayar kereta aku telah DIPANCITKAN....
bukan satu tau..tapi KEEMPAT-EMPAT tayar sekali..

nom. plat kereta bahagian hadapan kereta aku telah DICABUTKAN..

SEBAB APE?
ANGKARA SIAPA?
mesti ini yang berlegar² dalam pikiran korang kan?

ok..meh aku citer kan....
perkara ini aku sedar waktu pagi bila bangun dari tido..
kebetulan anak buah aku yg sama² pergi ke CH ni keluar berjogging lepas subuh
bila dia balik terus singgah bilik aku then beritahu kereta aku da jadi canggini...
aku and hubby terkejut beruk!...eh takmo la beruk..terkejut orang la...lawo sikit
kami bergegas turun tengok kat park kete bawah apartment yg aku tinggal...
aku cam biasa la..menjalankan operasi detektif aku..ambik gambo aje kejenye...
orang pompuan kalau bab kete mmg tak pandai sangat...pandai bawak je
aku serah sebulat²nya pada hubby untuk in charge..
ketika ini tahap marah dia mengalahkan air yg mendidih atas dapur
rasanya da selari dengan gunung berapi yang bakal meletop bila² masa
nasib baik ada abang dia dan anak buah serta cucu² dia yang menenangkan dia dan membantu dia
siapa pun kalau kena mesti marah kan...bagun pagi tiba² tengok kerete kite da jadi camni
tayar pancit..plat kena cabut tatau kemana dicampakkan...sebab tak jumpa

ok...gini...appartment yg aku duduk ni punya parking agak terhad
sampai semua parking penuh giler...sehinggakan tengah² jalan pun orang parking
mungkin kerana cuti yg panjang (cuti CNY) ramai yang memilih bercuti di sini
puas da aku dan hubby bertawaf berkali² mencari tempat parking..
tapi takde tempat yang nak di parking sampai la terjumpa satu tempat ni...
berdekatan dengan parking peribadi iaitu parking untuk owner apartment yg sememangnya tinggal di sini
last² kami buat keputusan park aje kat sini...TETAPI...kami BUKAN park dalam petak parking dia k
tapi park DI LUAR belakang kotak parking dia...dan kami masih memberi ruang agar owner tu boleh masukkan kereta dia bila dia nak parking nanti...
thats mean aku ada ambil SEDIKIT ruang laluan dia sahaja...
MUNGKIN la...cara kami ni..tak boleh diterima oleh owner tersebut dan 
MINGKIN dia mengandaikan kami telah memBLOCK parking dia...
dah MUNGKIN (aku tak berani nak tuduh) dia marah dan buat keputusan kena kan kereta aku sebegini rupa...andaian aku aje k...

so ini lah penjelasan dari pihak aku...dari pihak dia aku tak tau la...hati orangkan bukan kite tau
kami tahu siapa owner dia tu..dan kami tahu mana satu pintu apartment dia..
cuma kami tak mahu besar²kan cerita SEBAB tujuan asal ke mari untuk bercuti bukan nak cari pasal kan
dan aku sedar...ini juga mungkin dari kesilapan diri sendiri kerana mengambil mudah hal² untuk parking nih
oleh itu..kami pakat² la bukak satu persatu tayar kereta then pergi pam semula tayar tu...
memang agak mencabar ketika ini sebab seluruh jalan kat CH ni jem memanjang
memakan masa yang agak lama untuk selesaikannya...
akhirnya berkat kesabaran yang ada...jam 12.30tgh semuanya selesai..
kami pun terus berangkat turun dari CH untuk pulang ke Melaka...
TETAPI..ada satu lagi masalah...tau apa dia??
kereta aku takde plat number...risau la plak kena tahan polis
kami terus mencari mana² kedai kereta untuk buat plat nom. yang baru
TAPI MALANGNYA semua kedai tutup sebab PUBLIC HOLIDAY..adusss
sekali lagi kami di uji....maka dengan itu...di sini kreativiti yang sangat² tinggi diperlukan
nak tahu ape yang kami telah lakukan??..cer tengok kat bawah nih...!


canggih tak?....guna kertas kotak...buat plat nom. sementara
kreatif tak?..hahahaha


kasi tulis cantik² tau...
tulis pakai marker pen aje dek non oiii....

jadi..begitu lah al-kisahnya tragedi tragisss yang telah meninpa aku sekeluarga
sebenarnya nie merupakan kali ke - 4 aku menjejakkan kaki ke CH ni
tapi ia seperti menjadi KALI TERAKHIR untuk aku jejak kaki kat sini
rasa SERIK plak tiba²....




nota tersepit:
manusia rambut sama itam..tapi hati hanya tuhan sahaja yang tahu kan...
tentang perkara ini...cuma yg boleh aku kata kan "hari ini hari aku...esok² lu pikir la sendri.."
moga Allah murahkan rezeki ORANG ITU dan mengampunkan dosa ORANG ITU...amin..






TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

32 comments:

  1. hishhh teroknyer org tu !!! tp nasib bek jgk die xbt kerosakan dashat mcm pecahkan cermin ke, calarkan kete ku..fuhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula fadh...Alhamdulillah tak jd perkara yg lebih truk..

      Delete
  2. aku harap ape yg korang sedang lakukan tanpa ada tanda marah (bukak kesemua tayar) dapat dilihat oleh si dia yang berhati busuk itu. agar.... naluri dia merasa bersalah yang amat besar!

    mungkin hati dia puas, tapi percayalah... mesti tercalit rasa bersalah walaupun sebesar kuman.

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya hanya berserah sahaja kepada Allah...bukan niat untuk membalas...tapi telah tercatat apa sahaja kebaikan dan keburukan yang kite lakukan ada ganjarannya...

      Delete
  3. Ujian Allah. Harap2 org tu tahu & sedar apa yg dia buat...kalau dia yg kena mcm mana rasanya...dia tak fikir yg itu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap2 begitu la fazian..moga dia sedar..

      Delete
  4. Kalau ikut bapak kakak org yg suka membuat perjalanan org lain tergendala susah hidupnya. Balasan Allah kadang cash kita tak tahu. Contohnya kadang bersalin susah, cari jalan tersesat, sakit tak baik-baik, kalau nak kemana-mana kadang bagai ada halangan yg terpaksa ditunda. SO.... hati-hati siapa yg buat kereta Puan Ena kita pancit.

    Kakak percaya org yg buat itu pun sampai bila-bila akan ingat akan kejahatan dia.. tak senang tau. macam kes org buang anak samalah diburu rasa dosa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ntah la kak...sy tak berani nak ckap apa2..
      sy cuma berserah kepada Allah..dan yang mampu saya lakukan adalah memaafkan perbuatan dia...

      Delete
  5. tak pe. nanti dia kena karma. bukan berdoa. perangai mcm budak budak. buatnya kalau ko letak je keta tu berbulan kan situ. dia lagi susah . gambek sape suh pancitkan. buat benda yg menyusahkan diri sendiri.

    pernah kena sound bila parking untuk hantar barang je pun kat kawan di penang ni. dia siap ckp ni kawasan dia yg punya. kejap je pun kan. hidup kat dunia ni sibuk dok berebut parking. manti nanti dihimpit bumi juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hish...sampai camtu sekali ke dia cakap..berlagak seh!
      dia tau tak kawasan tu hanya pinjaman kepada dia aje tuh

      Delete
  6. alahai..dasyatnya... nasib baik tayar pancit jer tak hilang terus,...mg ianya djadikan pengajaran...cian....bab parkir keta kat rumah camtu mmg isu sensitiff

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye izan...memang serik dibuatnya..
      sekrang pun kalau nk cari parking da kena hati2...wpun kat tempat sendiri....

      Delete
  7. emmmm sampai hati orang tu kan ...

    ReplyDelete
  8. sampai macam tu sekali marahkan orang. sabar jelah ena. nasib baik tak kena cabut tayar tayar tu. kak pernah jumpa ada satu kereta yang salah parking, kat cermin keretanya ditulis "Saya pemandu BODOH"bla..bla.. Tak tahulah kalau kena kat diri kak sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...dpat surat cinta la plak kak ek...

      Delete
  9. sabar ya kak... dugaan tue... pepun semuanya selamt.. syukur alhamdulilah... mujur dia pancitkn aje kak.. lau dia amik sekali ngan tayar.. wahh.. mmg meletup lah gunung berapi asben akak tue.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah ayu...dia just buangkan angin tayar tu aje..baek dia tak cucuk tayar tu...mungkin dia just nak bagi pengajaran kepada kami je tuh...

      Delete
  10. lor percutian yg sepatutnya gembira bertukar ngeri pulak kan..mmg bikin hangin sungguh..tp nak buat macam mana.kena jadikan pengajaran jer la wpun dlm hati mmg geram..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye PK...mmg da jadi fobia nk parking mana2 skrg...kena berhati2 je skrg....

      Delete
  11. assalamualaikum ... mungkin owner tu x tau tuan punya keta dok kat pintu no. brapa ... sekurang2nya jadi pengajaran yg berguna ... saya pun x brani la nak amik mdh klu terkena cam ni ... nasib baik cuma pancitkan jer , klu dia pi buang semua tyr tuh lagi haru tau ... huhuhuuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. wsalam..
      btul tu wak...nasib baik la just pancit...kalau di buatnye sesuatu yg lagi dasyat mmg parah kami kat sana...

      Delete
  12. memang tragiss....tp xpa selamat semuanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah PCL...segalanya selamat semua..

      Delete
  13. teruk giler org mcm tu. busuk sgt hati dia.

    ReplyDelete
  14. ya allah..sampai hati camtu skali buat orang yerk..kot ye pon nak marah xkan sampai camtu..

    ReplyDelete
  15. mcm2 lah jenis manusia ni, hati busuk betul !

    ReplyDelete
  16. teruk giler la org yg buat tu..sampai hati pancit tayar samapi 4 sekali.satu tu boleh accept..

    plat no skali.. gerun pulak..sudahnya bairkan je la..

    ReplyDelete
  17. Memang lah tragis kak. Kurang ajar betul erk org yg buat tu. Semoga dia mendapat balasan yg setimpal.

    ReplyDelete
  18. nk tak nak tulislah pkai marker pen...tu la kan...ptt ltak je no fon..nnt dia blh contact...tp tak ptt la smpi gini skali dibt yer...haish..manusia....

    ReplyDelete