Tuesday, August 14, 2012

Manik baju raya

alhamdulillah...sempat jugak aku abiskan jahitan manik nih
tapi kali nie...
aku dapat customer yang banyak SONGEH!
suh wat camtu, suh wat camni...
nek lemas nak melayan kerenah dia
mana taknye
sumer manik dia yang pilihkan

"mama...adik nak manik yang ada bunga2"
"mama...adik nak manik cantik2"
"mama...adik nak manik byk2"
"mama ...adik nak wat kat cni semua (maksudnya keliling leher)"
"mama...adik nak buat panjang kat leher tu cam mama wat tuk kwn mama"

haaa...mcm mana aku tak kata byk songeh?
da pandai demand !!!
seb bek la ko tu anak aku..
dia tau mama dia ni tau jahit manik...
sesuka..sesedap rasa la dia oder itu dan ini
ok...da ckup! jgn bebel panjang lagi...bulan posa..kering tekak kang
kurengg pahala kang...
meh kite tgk hasilnya...zarrrssszzz!!!....layannn!!!

ni la dia...simple aje aku wat
baju budak....biarla nampak simple
baju ni mempunyai corak yang penuh
so aku kena pilih warna manik yang kontra sedikit dari warna baju
supaya manik tak tenggelam
tapi jgn lari sgt warna nya....nnt nampak pelik la pulak!

antara manik yang digunakan
step pertama: buat bunga dan daun di lengan baju dahulu
step kedua: taknak nampak kosong sangat...
aku tambah jahitan silang
menggunakkan manik dan labuci merah
jahitkan di bahagian bawah tu...
step ketiga: buat di kedua2 belah tangan
siap sudah... bhgn tangan
step keempat: buat jahitan yang sama di sekeliling leher
akhir sekali....
wat tambahan bunga2 di bawah leher tersebut....
ok..siap daaa
da leh pakai bila raya nanti.

TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

25 comments:

  1. comeyyy...berseninya tgan dia..kalau ita lah hancussssss bersepah nati haha..beraya sakan la anak dara nati yerkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...kalu tak biasa buat mmg bersepah jadi nye sbb manik ni kecik2...ssh nk pegang...kena byk sabo
      tu la...beraya la ank dara tu nnt...

      Delete
  2. lepas raya ni kak pos baju kat ena ya:D))..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole je k.anim..terima dgn tgn terbuka...hahahahaha

      Delete
  3. wahhh.... btul la.... berseni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...ckit2 jer...
      wat tuk diri sndri

      Delete
  4. mama mama, cik fadh pown nak laaa..tp jgn la amik upah mahal2 nauuu..ea mama ???

    ReplyDelete
    Replies
    1. bole je nak fadh oiitt..! murah je...hehehe

      Delete
  5. Byknya songeh customer tu,huhuhu....
    Wlpn simple tp cantik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. xmo da amik customer ni lagik!..hahaha
      time kasih

      Delete
  6. cantik n cumel, sesuai untuk kanak2... berbaloi la dia cerewet kan... hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe....sesuai la ngn tuannye yg sumel

      Delete
  7. Cantik!.
    Kalau rumah you dekat... mmg I antar je kat you..

    ReplyDelete
  8. cantikk
    nampak kemas aje dik
    rajin buat ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya mmg suka jahit sndri kak
      da tau wat lebeh baik wat sndri kak...nk upah mahal

      Delete
  9. waahh..pandainya mama.
    takyah susah2 anto kedai.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...tak la pandai sgt...wat setakat yang tahu aje
      tu la nak anto kedai wat pun...mahal..lebeh baik wat sndri kan..

      Delete
  10. cantik.. pandainya ena..teringin juga nak buat tapi tk pandai...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..time kasih...kalu nak sy leh ajar kan

      Delete
  11. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  12. cantik pandai tol jahit manik....meriah sungguh baju raya dia hihihi

    ReplyDelete
  13. Pandai jahit manik ye...untong ler. Leh pilih jer nk manik camne...
    Bertambah2 kiut ler anak dara hang pakai baju bermanik2 ni...

    ReplyDelete
  14. pandainya jahit manik. kalau saya jahit manik tu, mesti bengkang bengkok. ntah le seni non ado

    ReplyDelete
  15. cantik... sy pandai buat yg simple jer... hehehe tp thn ni tak buat... thn ni main beli yg dah siap jer...

    ReplyDelete