Wednesday, October 10, 2012

Buku: Kajaiban Tubuh Manusia

beli da lama
tapi baru je baca buku nih!
memula beli sebab tertarik dgn tajuknya
bila da baca banyak yg aku dapat tahu tentang keajaiban2 yg ada dlm tubuh kite
 
antaranya:
 
Lapisan kulit otak (m.s 235)
Di dalam otak, terdapat sesuatu yg dinamakan lapisan otak. Ketebalannya tidak melebihi dr 2milimeter. Di dalam lapisan ni pula terdapat empat belas bilion sel yg tersusun di enam tingkatan yg tersusun. Di dalamnye juga terdpt serat2 saraf yg panjang dan mempunyai pelbagai fungsi dlm menetukan tingkah seseorg dan kecenderungan membantu seseorg berbicara dan menjelaskan. Selain itu ia juga membantu untuk belajar, menghafal, mengingat, mencipta, mengatur, melihat, bergerak dan mendengar...
 
Selaput gendang telinga (m.s 249)
Selaput gendang telinga adalah sebuah selaput yg nipis dan halus  ia juga kuat spt benda keras dan elastis spt getah dan sgt penting sekali kerana berfungsi utk mengalihkan suara2...
 
Jantung hati (m.s 268)
Hati sebagai pihak yg mengenali Allah s.w.t dan yg paling dekat denganNya serta yang diterima disisiNya. Jika hati disibukkan dengn perkara2 selain dari Allah maka ia menjauhkan diri dariNya.
 
ketika hati baik, makan ia penuh dgn kasih sayang, cinta, kerinduan dan kelembutan hingga melampaui keluhuran para malaikat yg dekat dgn Allah s.w.t. dan jika hati rosak, ia akn mnjadi keras dan hina serta rendah hingga jatuh ke darjat yang paling hina...
 
waduh!!! kalu dok citer sumer dlm ni...mmg tak ckup satu muka nih..hehehehe
lagipun kalu byk2 taip dalam ni (ikut tips dari Boni Kacak) mesti korang boring nak baca kan
kalu camtu..ape lagi...segeralah dapatkan buku ni di kedai buku yang berhampiran untuk dptkan kisah2 keajaiban tubuh kite...selamat membaca..
 





TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

31 comments:

  1. assalamualaikum...

    buku yg byk berguna kepada semua..yg paling penting dengan buku ini kita pasti mendapat hikmah yg tersirat betapa berkuasanya Pencipta Kita, Allah SWT menciptakan kita sebagai hambaNya...

    syukur alhamdulillah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul tu..byk perkara tersirat yg akan kite tahu..

      Delete
  2. sungguh indah ciptaan Allah.. terlalu sempurna dan takde tolong bandingnya.. kalau baca sirah kejadian manusia masa Nabi Adam nak diciptakan memang akan kita rasa kagum yang amat sangat.. boleh tengok rancangan Tanyalah Ustaz TV9 dari ustaz Hassan Din tentang kejadian manusia.. myb kat youtube ada..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..memang kite akan kagum dengan segla ciptaanNya..

      Delete
  3. bgus jgk buku ilmiah cmni..bnyk manfaat.

    ReplyDelete
  4. nak cari gak buku nie...
    berapa ye harganya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. harganya cuna RM25, boleh dicari kat kedai popular

      Delete
  5. jantung ngan hati tu bkn lain2 ke?? sama ek??

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sama maknanya...tatau la nape tajuk dia begitu!

      Delete
  6. mesti kena beli buku ni. bagi anak akak baca utk tambahkan pengetahuan sains dia.

    kat popular ada jual tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tuh...anak2 pun perlu tahu...
      ada..mmg ada jual kat popular...nnti cari la

      Delete
  7. terima kasih berkongsi sikit ye.

    ReplyDelete
  8. kak dah beli 2 thn lps di MPH, Shah Alam. barulah kita tau keajaiban tubuh badan kita. lps ni kena cari buku2 bukti islam dan bukti kehebatan sains moden oleh dr.zainal abidin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. da baca yer anim..
      yela...insyaAllah nanti sy cari buku2 tu

      Delete
  9. jelajah tambah ilmu..
    salam kenal

    ReplyDelete
  10. salam sayang dan salam kenal..dya follower sini iyer.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal dan salam sayang jugak
      tq baby lydia...tgu balasan kunjungan yer

      Delete
  11. salam kenal. singgah sini terus follow. jom tukar link, citer dan pendapat. >_<

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal..
      tq NM03...nanti saya kunjung link awak ye

      Delete
  12. salam, buku yang bagus.. nak pinjam he he :)

    ReplyDelete
  13. tumpang lalu....
    zakat adalah perjuangan membasmi kemiskinan.
    jom bayar zakat
    http://shafw4n.blogspot.com/2012/10/zakat-pendapatan.html

    ReplyDelete