Saturday, October 13, 2012

Lagi manik selendang.."siput di kepala kë?"

 
 
manik di selendang lagik...!
baru habis jahit pagi tadi...
kali ni aku pilih tuk buat abstrak aje..
simple dan mudah untuk dijahit
camne nak buat?..jom intai kat bawah...
 
opsss!!! terlupa pulak...memula korang kena sediakan pearl dulu
saiz 8mm, 6mm, 4mm dan 2mm
kali ni aku pilih pearl warna yg sama
selain tu perlu ada kertas dan pen untuk melukis
 
lukis seperti ini...kena lembutkan tgn tau!
memula aku lukis ni..si adik tanye "mama lukis siput ke?"
hahahaha...baru aku perasan mmg mcm siput kan
imaginasi kanak2...
 
lepas tu...macam biasa letakkan selendang di atas kertas yg dilukis tadi
sebelum tu jangan lupa untuk menentukan kedudukan di mana hendak dilukis
sama ada di sebelah tengah atau tepi...ikut citarasa korang...
 
jom lukiskan semula di atas selendang..
lembutkan tangan semula...
lembut lagi..lagi..lagiiiii..
 
haa...kan lembut da tangan tu
jadik pun...!! pandai korang!!
begini keadaannya setelah dilukis di selendang
 
start dgn menjahit paerl 8mm dulu
 
kemudian disambungkan dengan pearl 6mm
 
selepas satu pusingan...
disambung pula dengan pearl 4mm
 
seterusnya sambungkan dengan pearl 2mm seperti dlm gambar
 
selesai kawasan bulat2 tu...
jahitkan di bahagian tepi2 pula
dijahit secara menaik iaitu..
mulakan dengan jahit manik 2mm dulu..
pastu 4mm, 6mm dan 8mm
 
begitu seterusnya dengan step yang sama
 
jahitkan sehingga selesai begini
 
aku buat sedikit tambahan melukis garis2 ditepi bulatan tadi
agar tak nampak kosong sangat
 
jahitkan seperti in...dengan secara menurun pula
mula dengan jahit pearl 8mm, 6mm, 4mm dan 2mm
 
selesaikan jahitan dengan step yang sama seperti di atas
 
siap sudah...!!
harap2 korang leh paham cara membuatnya..
mudah aje kan..so..selamat mencuba...!
 





TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

59 comments:

  1. Cantiknya... Tapi tangan kakcik ni keras! ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih kakcik..
      keras tangan ye kakcik..hehehe

      Delete
  2. lahaii cantiknya. simple but feminim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq picoz...
      buat yg simple2 ni mudah ckit..

      Delete
  3. Kreatifnyaaaa... Lebih jimat jahit sendiri, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq azieazah..
      mmg pun..kalu wat sendiri mmg bykkk jimatnya..

      Delete
  4. Oh I likeeeeeee.... this entry 1000 kali.
    Thanks Ena for the tutriol, moga Allah memberkati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq miss mirror...
      Alhamdulillah..amin...
      sekdar berkongsi apa yg saya tahu..harap2 dpt membantu yg lain..

      Delete
  5. halusnya tangan..kak memang suka lihat manik-manik ni.
    tapi di baju sajalah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg byk org buat di baju...
      tapi kali ni sy dpt tempahan tuk wat kat selendang..
      so..itu lah yg terhasil...

      Delete
  6. Replies
    1. dapat tempahan..rajin la..
      nak wat tuk sendri...mmmmm tak rajin sgt kot! hehehe

      Delete
  7. aaahhhhhh cantikk dikk
    suke juga tgk manik2 niee
    tapi bila nak kena jahit sendiri nieee
    malasssssssss huhu
    satu x pandai .. risau lakk

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe....tq kak ieda..
      nak jahit ni kena ada mood tau..
      takpe la...kalu ada tuto yg mudah2 akak da leh start wat

      Delete
  8. cantiknya...!!!!! kreatif betul..Tapi saya keras tangan, kalau buat tak tahulah mnjdi ke tidak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq MP...
      cuba la mulakan yg mudah2...insyaAllah pastu mesti menjadinye...tp yg penting mesti ada kesabaran yg tinggi tau!

      Delete
  9. waaaa.. pandainya! nampak mcm senang je. nk try jugak la hehe :P
    untuk baju kurung boleh praktikkan taktik yg sama mcm ni ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq paani..
      mmg mudah sgt jahit dia...cam jahit jelujur aje..
      nak lukis tu pun tak susah sgt pun..just bulat2..
      try la nanti k...selamat mencuba!

      Delete
  10. asalamualaikum...

    teruja melihat selendang mutiara yg sungguh cantik..:)

    ReplyDelete
  11. pergh...memang tangan berseni la awak ni.. terbaekkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq boni...
      takla berseni sgt..tapi kalu benda2 simple tu ok la..

      Delete
  12. cantek2....naseb baek saya tak pakai selendang :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...camtu kena tgk org pakai selendang je la

      Delete
  13. ya Allah...kreatifnya
    cantik sangat

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq kasihredha...
      sy buat ape yg terlintas di kepala jer

      Delete
  14. ena..cantik..cantik..tau.
    kberseni tangan..saly suka tp malass menguasai diri kalu bab manik2 ni..hehe..sebab...tangan x kreatif la..:(

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq saly..
      takpe nanti kalu da berseni bole la buat kan...hehehe

      Delete
  15. nampak senang bila buat 3 bulan belum tentu siap! hahahahaha

    ReplyDelete
  16. Replies
    1. hehehe...TQ KA
      tu yg terlintas dalam fikiran...so terhasil lah dia

      Delete
  17. assalamualaikum ena...cantik n kreatif...:)

    ReplyDelete
  18. lawanya. nampak simple tapi kalau suruh saya buat mesti draw sipt last jadi naga. hahaha... hancusssss...

    seyes cantik. tak sarat dengan manik. flow yg sangat menarik. tetiba terfikir mcm nak buat utk pakai raya la. tapi non ada masa. tak pe pendamkan hasrat murni ni. mana tau bila anak besar sikit ada free time leh la buat. kan.. kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg simple sgt...
      menggunakan teknik jahitan yg sama...
      tapi kena pandai aturkan urutan pearl...itu aje
      nanti leh la try kat baju raya thn depan..

      Delete
  19. cantiknya..pandai ena jahit manik yer..mesti tangan lembut jer ye untuk melakar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. lembut? da nek kematu da tgn asik kena cucuk jarum..hehehe
      tq awk..

      Delete
  20. wahh.. ini ialah corak kegemaran kita! =D tapi bila lah nak mencuba buat macam ni.. cantiknya air tangan Ena.. =)

    salam kenal.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...tq kella..
      sala kenal jugak...tgu balas kunjungn sy k

      Delete
    2. tq singgah singgah rumah kita.. =)

      Delete
  21. sis ena,, nad dulu stdy fashion n mmg blaja jahit2 nie.. dlu slalu jahit manik kat baju n amik upah jahit manik.. sampai la tuka kerjaya g mekap owg kawen lak so stop la keje jahit manik nie sb stress.. nk jahit manik nie kena fokus.. tak fokus mmg ssh la.. nad lak jnis ske msg2,tgk tv.. takat nk jahit kt baju sndiri leh la..nk amik upah dah malas.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. btul tu nad..nak jahit ni kena betul2 fokus dan kena betul2 ada masa...
      takpe la nad...wat kat baju sndri pun ok jugak...so tak la hilang skill yg ada tu kan..

      Delete
  22. wah cantik la ena...pandai ena wat kan...

    ReplyDelete
  23. Kreatif sungguh.. klu sy yg buat comform tak menjadi...:)
    salam kenal...klu sudi follow blog sy juga ye..TQ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal jugak atie..
      hehehe...kalu blajar mesti menjadinye
      tgu kunjungan balas sy yer...tq atie

      Delete
  24. senang je nampak nak buat, tapi vitamin M ni byk tul....salam kenal!

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal ellynadyra..
      biasala kalu si M tu da menguasai..ape pun tak bole kan..hehehe..
      tq awk..

      Delete
  25. chanteknyer kak.. kreatip.. rajin akak eh..

    ReplyDelete
  26. giler kretip kau ni kan rat..
    tgn aku ni kematu keras..tak sabar jugak sbb nk cepat tgk hasil
    tak payah beli smpi ratus2 kalu dah siap jahit..

    ReplyDelete
  27. Sangatlah kreatif~! Bestnyer boleh buat sendiri... Mohon amik tips kat sini :)

    ReplyDelete
  28. nmpk simple n senang nak wat..cume rajin n x rajin je..huhu..tp x kreatif la nk wat corak2 bagai tu..

    ReplyDelete
  29. time kasih lagi..semoga allah tambah ilmu pada awak..

    ReplyDelete