Tuesday, October 2, 2012

Manik Selendang

dengan segala hormatnya...
merujuk kepada tajuk di atas..
bersama-sama ini kupersembahkan hasil air tanganku yang terkini
iaitu...jahitan manik di selendang putih...
wah!! gitu!...da macam karang surat rasmi pun ada..ngeh! ngeh! ngeh!
sambung balik...
bersama-sama ini disertakan sesalinan gambar berkaitan untuk rujukan dan makluman tuan/puan sekelian...
haaa....ini lah dia selendang yang dimaksudkan
pandangan dari atas-belakang
kali ni aku buat bunga-bungaan
da macam taman bunga di atas kepala pun ada jugak kan...hehehe
 
ni pula pandangan dari atas-depan
susah jugak nak tangkap gambar ni sebenarnye
bape kali dok snap2 tapi gambar gegar2 jer
sebabnye model ni tak leh dok diam...
so ni lah gambo terbaek yg aku dapat..hehehe
ok la kan..
 
ok lah...cam biasa..
mari kite lihat bahan-bahan yang digunakan serta cara2 penyediaannya:
 
bahan-bahannya:
labuci warna kelabu
pearl warna kelabu dan putih
manik warna kelabu dan putih
 
step 1: memula aku lukiskan corak bunga-bungaan di atas sehelai kertas
lakaran camni penting tau..dari situ kite da leh susun di mana kedudukan bunga, daun serta buah..
 
step 2: letakkan selendang putih di atas kertas lakaran tadi
 
step 3: tentukan di mana kawasan yang hendak dilukis untuk dijahitkan manik
 
step 4: bila da dapat posisi yang sesuai...lukiskan semula lakaran tadi di atas selendang
selendang ni pun nipis...so leh nampak dengan jelas lukisan kat kertas tu
 
step 5: setelah itu mulakan dengan menjahit bunga dulu...dengan menggunakan labuci
 
step 6: jahit bunga-bunga tadi sampai habis
 
step 7: seterusnya jahitkan tangkai2 bunga tersebut dengan menggunakan manik warna kelabu..
ikut aje lakaran yang kite dah buat tadi....
 
step 8: tambahkan buah2 cam kat gambo ni dengan menggunakan pearl putih
 
step 9: tambahkan lagi pearl kelabu tuk buat bentuk daun
 
step 10: teruskan menjahit sehingga habis
 
step 11: aku buat sedikit tambahan lukiskan di bahagian2 yang nampak kosong..
then di jahitkan manik...
 
selesai sudah...
simple aje aku wat....atas permintaan pelanggan...dia takmo terlalu sarat...
so terhasillah jahitan begini...
then bila aku tunjuk kat dia tadi...dia sungguh puas ati..Alhamdulillah..legaaaa!!
 
kepada sesapa yang gemar memakai selendang...
boleh la menghiaskan selendang korang camni
nak tiru cam aku wat ni pun bole jugak...no hal nyer!
dibenarkan untuk menciplak!
 
segala kerjasama serta perhatian tuan/puan didahului dengan ucapan ribuan terima kasih
sekian...
 





TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

52 comments:

  1. Cantik,
    Mmg trend skrg pakai selendang manik mcm selendang chifon manik radiusite...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq sweetmama..
      mmg btul...da trend skrg camni...
      yela selendang radiusite pun camni jugak..tapi lagi cantikla

      Delete
  2. saya jahit biasa2 jerr...nanti dah siap jahit, saya share kat entry ^_^

    ReplyDelete
  3. Berseni lah..kreatif. Tak mampu sy nk buat. Tp tak cuba tak tau kan?? hehe..

    ReplyDelete
  4. Cantikkkknyer Ena!!!! Buat la contest giveaway..hadiah selendang dari air tangan tuan rumah..menarik gitu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tq ogy...
      alaaaa...tak pandai nak bersegmen ni..
      takpe la...sy akan pertimbangkan idea awk yg bernas ni..

      Delete
  5. org rajin berbalas dgn hasilnya... lama2 nanti leh cipta dutung rekaan sendiri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe....sy bukan pandai mana pun...buat simple2 camni bole la

      Delete
  6. Wahhh nmpk mcm simple jer cara buat tpi kalau cuba buat msti xjdi cantik mcm tu ;P

    ReplyDelete
    Replies
    1. cuba la buat dulu....mesti cantik nyer

      Delete
  7. wah..dah boleh amik tempahan dah ni..hehehe

    ReplyDelete
  8. wahhhhhh

    baiknya hati awak ena syer dgn kami. siap ajar step by step lg.


    tq.
    awak mmg kreatif. hasilnya cantikkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy tak la pandai sgt...tapi sekadar kongsi ape yg saya tahu...so boleh la bantu kwn2 kite kat dlm ni yang berminat dengan buat manik..
      tq jugak kat awk..

      Delete
  9. bagusnyaa dikk
    memang berseni ko nie kan ;)
    jelesss akk ;))
    cantikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...jgn la jeles2 kak...tak baek...hehehhe

      Delete
  10. cantik la ena...pandainye ena wat..mmg cantik

    ReplyDelete
  11. rajinnya...banyak masa boleh buat biz mcm ni kan...tambah2 duit belanja...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tul tu suria...leh tambah2 pendapatan...

      Delete
  12. pandainya jahit. cantik. hai.. selendnag manik ni kalau beli punya la mahal. kalau dah pandai buat sendiri kira bagusssssssssssss

    ReplyDelete
    Replies
    1. tula...kalu tau buat...baek buat sendri jer...jimat!

      Delete
  13. Dah follow, harap follow balik! :)

    ReplyDelete
  14. salam kenal,
    dari bloglist KA dtg join sini.
    www.my-mintroom.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal jugak..
      tq marsita...tggu kunjungan balas sy yer

      Delete
  15. cantik !tp sy x suke bunge2..hehe._

    ReplyDelete
  16. buat sendiri je..? pergh.. hebat..!!!

    ReplyDelete
  17. boleyla ngoder tok baju kurung... kan ... bleh kan...

    ReplyDelete
  18. Wah, rajinnya.. Akak dh agak lama tak jahit manik ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun jahit manik yer..nanti leh share2 yer kak

      Delete
  19. jom like page fb HIJAB WHOLESALES..kami menjual pelbagai koleksi selendang half moon,selendang satin, selendang chiffon skirt maxi dan palazzo.. custom made warna, ukuran dan bentuk juga disediakan..bole beli helai2 atau borong murah2..<3
    http://www.facebook.com/HijabWholesales

    ReplyDelete
  20. akak ajar cara jahit bunga tu.. x jadi la cheida buat hahahah

    ReplyDelete
  21. sis, yg sis lukis tu pakai ape ye?? boleh hilang tak nanti kesannye

    ReplyDelete
  22. Salam, ena..akk suke sangat2 blog ena., adik rajin n kreatifla .akk nk blajar ..so akk tgok kat blog ni ..minta izin ye..moga ena murah rezeki melimpah ruah amin...;-) cyg ena..hehe

    ReplyDelete
  23. Salam, ena..akk suke sangat2 blog ena., adik rajin n kreatifla .akk nk blajar ..so akk tgok kat blog ni ..minta izin ye..moga ena murah rezeki melimpah ruah amin...;-) cyg ena..hehe

    ReplyDelete
  24. nk lukis kat tudung tu pkai pen ape ye?

    ReplyDelete
  25. Sy bru nak memulakan cube2 jahit manik2 pearl crumble..Saya xde basic menjahit manik pon cume ade la basic jahit tangan..kat mane ye nk dptkn manik pearl yg mcm u tunjuk 2..ade ke kt kdai peralatan menjahit biase?biase yg murah2 nk beli d mane? hrp dpt penjelasan..^ ^

    ReplyDelete
  26. mudah n simple je npk...nk try wt la..tp xtaw la jdi ke x...hehe...trm kasih sudi berkongsi ilmu...

    ReplyDelete