Sunday, December 23, 2012

Istana Maimoom


pandangan sisi (pic dari google)
pandangan depan (pic dari google)
 
 
Istana Maimoon adalah salah satu dari ikon kota Medan, Sumatera Utara. Pereka (designer) bangunan istana ini adalah arkitek dari Itali dan dibagunkan oleh Sultan Deli Makmun Al Rasyid Perkasa Alamsyah pada 1888. Istana Maimoon ini seluas 2.772m2 (persegi) dan mempunyai 30 ruang di dalamnya. Interior design yang unik mempunyai unsur-unsur warisan kebudayaan Melayu, dengan gaya Islam, sepanyol, India dan Itali. Sebagai warisan Kesultanan Melayu-Deli, Istana Maimoon didominasi dengan warna kuning, khas Melayu. Baca yang ni [Sumber] dan yang ni [Sumber] untuk maklumat lanjut.
 
Intro serba sedikit tentang Istana Maimoom. Aritu semasa bercuti di Medan aku sempat melawat istana ni. Memang sangat cantik, unik dan terpukau bila masuk. Istana ni memang besar tapi tak semua kawasan dibuka untuk lawatan. Kawasan yang dibenarkan di bahagian tengah istana ni sahaja. Aku pun sempat juga bergambar kenangan semasa di dalam Istana Maimoon ni...jomm layan sekejap....
 
ketika nak menuju masuk ke istana...
aku tak ready lagi si kakak da snap gambo...erkk
 
papan jadual waktu kunjungan...
 
bergambar dulu sebelum melangkah masuk ke istana
 
setelah langkah ke dalam...
 
interprem skejap..
 
lampu syilingnya....serta syiling istana yg memang sangat cantik
berpusing2 kepala dok pandang atas jer..terpegun!
 
memang cantik sangat!!!...suka tengok!
 
hubby ngan kakak...
 
gambar dari koridor...ruang sebelah yang tidak dibuka untuk kunjungan
 
alat muzik lama..yang digunakan di istana ini..
 
ni pula..pinggan mangkuk lama istana....
 
senjata lama...mcm keris pun ye jugak..
 
satu sudut di ruang tengah istana...
 
lantai istana dari tail bunga2 zaman dolu-dolu...
kemas dan penuh teliti pemasangan lantai tail ni...
 
di luar istana..
 
adik dan kakak...di luar istana....
kenderaan lama raja...unik kan..
 
Selepas lawatan ni...kami bersoping dulu kat Pajak Ikan iaitu suatu tempat membeli belah yang terkenal di sini...rambang mata dibuatnya...mcm2 ada..tapi aku jadik pening kat situ sebab sentiasa diganggu penjaja jalanan sepanjang bersoping...dorang dok follow kite jer suh beli barang2 dorang...finin! finin! finin!
 
Setelah itu kami bergerak ke Danau Toba (Lake Toba) yang mengambil masa 4 jam perjalanan
memang kematu b*nt*t dok lelama dalam kete...tapi disebabkan leka melihat keindahan sekeliling membuatkan kami tak sedar 4 jam tu berlalu...
 
Nak tau apa yang menarik di Danau Toba...tunggu...akan bersambung nanti...sekian dulu.. :)





TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

25 comments:

  1. Cantik juga Istana Maimun ni kan Ena...
    InsyaAllah ada rezeki mau juga jalan2 ke sana...:)

    ReplyDelete
  2. Kak ke medan dan lake toba thn 2010. Berada di istana maimoon ni , merenung sejenak, betapa dulu mereka juga punya raja yang memegang tampuk pemerintahan satu masa dulu. Namun kini, semua tinggal sejarah dan istana. Mudah2an tak berlaku kat negara kita

    ReplyDelete
  3. salam kenal singgah dan follow....
    belum pernah sampai lagi....cantik...

    ReplyDelete
  4. Ade rase cm permaisuri tak bile masuk dlm..Hehehe..dibenarkan utk berangan2 japp..;p

    Salm perkenalan..mekasih sudi singgah blog cheqkaq..:)

    ReplyDelete
  5. memang cantik dlm istana nie ..
    ada ala2 istana lama di malaysia juga ..

    ReplyDelete
  6. cantiknya. sekarang orang dah tak guna tail mcm tu. sekarang setiap rumah tail yang jenis licin kilat. lepas mop kalau lalu lelaju.kebabom jatuh.

    Safe jugak kalau guna tail bunga. tul tak.

    hmm kenderaan raja raja tu unik je. kalau buat perarakan pengantin mesti best. hehehehe

    ReplyDelete
  7. salam kak..saya pernah ke medan tahun 2009..unik jugak la istana maimoon ni..tapi kuning semuanya..nama pun istana kan..

    ReplyDelete
  8. Seronoknya dapat p bercuti sekeluarga,, dulu pernah p medan tp dtn kawan2

    ReplyDelete
  9. wah..seronoknya bercuti ke medah... istana ni nampak sangat menarik. hehe

    ReplyDelete
  10. sonot dpt masuk istana sambil melancong bleh tau psl istana gak..
    hehehe

    ReplyDelete
  11. X Sabaq nak baca entry ke destinasi Danau toba plak..

    ReplyDelete
  12. salam ziarah...jauh perjalanan luas pandangan kan...
    best tak jalan2 ke sana...

    ReplyDelete
  13. taknah sampai lagi...ari tu dpt ler FM istana maimoon ni adek akak bg tp akak bg kat mak mentua akak pulak sbb akak amek FM dari medan gambar lain, hehe..

    ReplyDelete
  14. cantik istananya..tp kenapa tak semua tmpt dibuka utk pameran ekk?tgh renovate ka?

    ReplyDelete