Monday, November 4, 2013

Gambar tertunggak!...

Alhamdulillah esok masuk tahun baru bulan Islam iaitu Awal Muharam. Kepada rakan² semua Selamat Menyambut Awal Muharam. Moga peluang yang masih Allah berikan ini dapat dimanfaatkan dengan sebaiknya. Insha Allah. Kepada yang masih bercuti hari ini, selamat bercuti. Kepada yang telah bertugas, selamat bekerja.

Aku bekerja hari ini, masuk opis...sunyi...macam datang kerja petang raya jer. Ramai yang bercuti lagi, big boss pun takdak..yahuuuu!!..mood kerja mula la merundum..hehehe dan dan la merundum ek?...yela kita bekerja pun kena tengok suasana jugak. Suasana pun memainkan peranan dalam membangkitkan mood seseorang untuk bekerja ye dak?? hahaha...alasan semata-mata!

Oleh kerana mood aku semakin merundum, tugas pertama aku hari ini adalah meringankan PC aku yang semakin memberat selaras dengan keberatan badanku ini hahaha. Aku delete fail² dan gambar² yang tidak diperlukan agar ada ruang sedikit untuk PC aku ni bernafas. Dalam dok belek² gambar² yang ada tadi, aku tejumpa gambar yang segaja aku ambil bertujuan untuk dimuatkan ke dalam blog aku ini. Baru aku perasan entry tentang gambar tu aku tak buat lagik!..demi menjaga hati gambar² ni agar dia tidak kecik ati dengan aku, aku merajinkan diriku ini untuk mengudate blog aku ini...heeeee

Haa..nak tau tak gambar ape kah itu? gambar ni aku ambil semasa jamuan hari raya aritu di tempat kerja aku. Seperti tahun² sudah, sekali lagi aku dilantik mengetuai menghias khemah raya untuk Bahagian aku. Tahun ini tema yang diberikan adalah Merdeka Raya, di mana Hari Kemerdekaan tahun ini kan jatuh pada hari raya. Manakala konsep menghias khemah adalah di atas kreativiti staf masing-masing. Cer baca SINI kalau nak tau cerita hiasan kemah aku tahun lepas.

Setelah berbincang dengan jawatankuasa yang ada, aku mencadangkan agar khemah aku berkonsepkan 'class room' di mana kita semua 'come back' ke 10-15 tahun yang lalu ketika berada di Tingkatan 6 (Form 6). Semua staf digalakkan memakai baju sekolah Form 6. No! no! baju raya hokeh! Huh! puas jugak nak cari baju putih...tapi demi semangat berpasukan, tidak susah jugak untuk mendapatkan sokongan dan kerjasama daripada staf lain. Mereka tetap memberi sokongan yang padu! Alhamdulillah...Hasil dari semngat dan kerjasama yang diberikan, khemah kami memenangi tempat pertama...juara seh! Alhamdulillah.

Oppsss..telebih plak aku membebel hari ini. Dah dah..moh kita layan gambo pulak...jeng jeng jenggg!!

sehari sebelum jamuan raya diadakan
semua turun padang menghias khemas
sempat mengecat lagi tuh!

gambaran khemah sebelum siap dihias....baru 10% je tuh

da namanya class room kan...meja skola kena la ada..ye dak?
comel je kan meja skola tuh....susun atur dibuat ikut selera aku..hahaha
teringat zaman ngetis² kat skola dolu²

warga wanita yang sama turun padang...sibuk jahit bendera tuh!
ngeeeeeeeee...

80% siap....nak pasang batu bata lak
skola kampung, pakai batu bata ajela...hehehe

di pagi hari sebelum jamuan diadakan...sempat aku ambil gambar dulu
setelah 100% siap di hias...
pandangan dari hadapan khemah..

pandangan dari sisi kanan...

pandangan dalam yang sempoiii.....
simbolik meja guru dan meja student

papan hitam yang dilukis dengan kapur..teringat masa skola dulu
akulah orang paling rajin melukis kat papan hitam kalau ada jamuan akhir tahun..rindunya saat² itu

semua siap sudah..tunggu anak murid masuk aje nih!..loceng tak bunyik² lagi la

pandangan dari sisi kiri...meja tepi tu adalah ruang untuk meletak bubur²
tahun ini kami diminta menyediakan aneka bubur...
bubur yang telah kami pilih adalah bubur cacar, bubur puluh hitam, serawa durian dan pengat pisang

haa..ni dia anak murid da masuk...anak murid tuo!..aku la tuh!..hehehe

macam nakai nakai je anak murid lelaki ni ek!

tulaaaa...dok nakai lagik!
kan ketua class da rotann!...nanti ko! aku habaq mak aku!

bergambar kenangan setelah diumumkan juara...


sekian sahaja untuk cuci cuci mata hari ini yer..
kalau aku jumpa gambar yang tertunggak lagi aku share kan lagi yer...tataaa!!









TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

40 comments:

  1. homei ok! kretip gilak... mmg patut jadi juara

    ReplyDelete
  2. Dah lama tak singgah sini... Salam Maal Hijrah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sy pun lama tak update blog...
      anwy tq bunda..

      Delete
  3. kalau bill tertunggak kena denda. ni gambar tertunggak kena denda tak? ngeeee

    gambar kena rotan tu best la. mengingkap nostalgia eden la pulak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ni mesti pernah wat nakai kat skola nih!

      Delete
  4. Tertunggak pun pic layanzzzz ;)

    ReplyDelete
  5. kenangan zaman sekolah bestnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu dhia..rasa nak kembali ke zaman tu balik

      Delete
  6. Menariknya... kreatif idea ena... kalau me dah tentubterpinga2 nak cari tema apa... tahniah...

    ReplyDelete
  7. terbaik idea ni ena..tahniah..

    ReplyDelete
  8. mcm besh ja back to school mcm nehh. salam maal hijrah ena

    ReplyDelete
    Replies
    1. meh kite kembali ke alam skola..manyak syokk!

      Delete
  9. jaa pun kengkadang mcm tu gak. kdg2 terperam lama dlm draft. gambar ada, ayat belum ada tu yg tertunggak dan tak terpublish tu...hihi... baideway salam maal hijrah dari jaa!

    ReplyDelete
  10. wah bestnya... nostalgik je.. mmg rindukan zaman2 sekolah dulu... huhuhu

    ReplyDelete
  11. Assalamualaikum, singgah dan follow di sini. Jemput ke blog saya pula ya. Terima kasih.

    Wah, seronoknya. Mengimbau nostalgia zaman persekolahan.

    ReplyDelete
  12. wowww..sangat kretif...hehe..cantik khemah..memang patut menang..hhihi...imbau kenangan yer...idea yg menarik.. =)

    ReplyDelete
  13. wah.. cantiknye.. bestnye.. memang patut menang pon..

    ReplyDelete
  14. wah seronok.back to shool gitu..yg penting juara! tahniah walaupun dah basi nak wish.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..tq PK..basi pun basi la,..hahahaha

      Delete
  15. ya Allah lamanya sy tak singgah sini..akak pe kabar??sihat??

    ReplyDelete
    Replies
    1. yela mimi...akk da lama tak update blog
      akk alhamdulillah sehat..awk camne lak?

      Delete
  16. anak murid tuo tu tak tahan tu ekekekek

    ReplyDelete
  17. jelous ko...menang ek...tahniah ye...
    thn depan lagi gempak...
    persaingan sengit

    ReplyDelete