Monday, November 19, 2012

Mari buat bunga : Part 2



selamat malam gojes!....
malam ni aku nak ajar korang buat bunga lagi
kali ni bunga yang lebih cute dan sangat mudah nak buat
cuba tengok kat bawah ni...cute tak?
cute kan...ada macam aku tak cute dia...hahahaha perasann!!!
nak tau camne nak buat?
meh aku ajar..
 
macam biasa...sediakan:
1- pearl putih 4mm
2- labuci pink
3- manik merah
 
(A) susun camni kat jarum
labuci, manik, labuci
 
tarikkan sampai hujung
then cucukkan jarum ke bawah betul2 depan labuci
 

pastu keluarkan jarum kat sebelahnya pula
(a) cucuk kan ke bawah
(b) keluarkan semula jarum
 
susunkan labuci dan manik seperti (A) dan tarikkan
cucukkan jarum ke bawah betul2 depan labuci (a)
kemudian keluarkan semula jarum kat sebelahnya (b)
 
buat step yag sama (A), (a) dan (b)
 
da jadi 4 kelopak bunga
 
siap 5 kelopak bunga
 
keluarkan jarum kat tengah2..
 
masukkan pearl dan matikan kat tengah2 tu jugak
 
ok...da jadi da bunga yg comel...
sangat mudah..
yg berminat bole buat nanti k...gud luck..
itu sahaja tuk malam ni....
terima kasih..
 
 
 
 
p/s: gambar agak kabur sikit...maklumla tak mampu lagi nak beli dslr ^-^
       tak sempat nak BW mlm ni...letih sgt!!...sok aje ye kenkawan...peace yo!
 
 




TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

40 comments:

  1. pandai design bunga tu..saya pun blogger baru jugak.balas pantun tadi..huhu

    jemur baju atas pagar
    baju tu baru je beli kat pasar raya
    kalo awak budak baru belajar
    jgn lupa masuk kelas saya

    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe...siap ada pantun skali yer..tq nick

      Delete
  2. Kalau ada kemahuan, semuanya jadi mudah dan indah! :)

    ReplyDelete
  3. wah bagusnya.. sy ni mls nak buat benda2 yg cerewet camni tp tgk org buat, senang je.. cantik lak tu :-)

    ReplyDelete
  4. perghhh kretipnye kak ena ni.. cntik plk tu

    ReplyDelete
  5. cantiknya dia wat...n kreatif...sy tangan xde seni...memang keras kalau bab jahit2 nie...

    ReplyDelete
  6. sis,ni utk letak kat tangan baju ke?mcm sulaman gitu ek..pandai sis buat..sy ni keras tgn..xkreatif..huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yg ni bole di buat pd lengn baju, pada baju, tudung dan mcm² mana yg kite rasa nak letakkan...

      Delete
  7. hahahaha buat yg ni la x mo jadi ni kak inaaa.. adoiyaiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeke cheida..buat pelan² baca bimillah dulu..:)

      Delete
  8. wah...sweet pink...ni jeles tengok...ena, camne nak tau yg seseuatu pearl, labuci or manik itu berkualiti atau tidak...1 soalan lagi, kalo nak jahit tu semua pakai jarum ape?jarum jahit biasa boleh ke...hamba nak berguru ngan ena....!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nanti sy jawab bila singgah blog awk yer..

      Delete
  9. creatif benar. kita xada jari halus2 nak buat benda ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...org pompuan je byk jari halus nih..
      tq afiq..

      Delete
  10. suka suka bunga ni. nak belajar buat la. tunggu anak tido dulu baru nak belek belek.

    ish.. print page ni baru senang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha...ye..print jgn x print...
      slamat mencuba..
      da jadi habaq mai no!

      Delete
  11. rat, walupun dah ada tutorial, aku ttp tangan kayu nk membuatnya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha..tau da...baik beli yg da siap manik kan..

      Delete
  12. assalamualaikum ena...cantik n kreatif la...;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wslm mama..
      tq mama...saje nak share ngn kenkwn...

      Delete
  13. cantik la..memang sangat2 cantik..

    ReplyDelete
  14. mudah nak buat..bagus buat tutorial camni ..cuma kerajinan perlu ada...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..btul tu ema...perlu ada kerajinan yg tggi baru leh buat..

      Delete
  15. wah .. mudah jee sebenarnyee .. sayangnyee hanan x pandai menjahit .. nanti hanan nak belajaa laa :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe belajar pelan2..insyaAllah bole nyer..
      tq hanan

      Delete
  16. senang jer upenye...sy igtkn pyh nk wat

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg mudah sgt...buat sndri lebih jimat!

      Delete
  17. wahhh pandainya buat bunga.... ;) cantik...

    ReplyDelete
  18. kak..mekaseh..nnt nk try la :) godek2x blog jmpe..hihihi.

    ReplyDelete
  19. bestnya.. thanks ye.. teruja ni :)

    ReplyDelete
  20. wah..lama xmenjahit manik.rindu lak bila nmpk gmbr ne.hehehe

    ReplyDelete
  21. saya buat jadi empat kelopak je... nanti nak try lagi bagi cute macam yang akak buat... hehehe

    ReplyDelete