Sunday, November 18, 2012

Mari buat bunga: Part 1


hari ini aku nak penuhi permintaan seseorang....iaitu permintaan Cheida_Mymee
terlebih dahulu aku mintak maaf byk2 kat Cheida_Mymee sebab lewat nak adakan tutorial ini
bukan disengajakan...tetapi....yang sebenarnya aku baru perasan comment ini tadi...
dengan sepantas yang boleh aku cuba adakan juga tutorial ini demi Cheida...
harap2 ia tak terlewat sgt yer....da memang lewat pun
 
masih ingat dengan gambar kat bawah ini tak?
leh klik sini kalu da lupa yer...
wokeh! atas permintaan Cheida...
aku nak adakan tutorial camne nak jahit bunga2 yang seperti kat atas tu
 
zoom in ckit:
bunga yang macam ni la...
haaa nak blaja camne buat tak?
jommmmm..!!!!
 
sediakan 3 barang ni dulu:
1- pearl 4mm
2- manik putih
3- labuci silver
(warna tertakluk kepada kehendak masing2)
 
buat satu bulatan camni...guna duit syiling seploh sen pun bole
buat satu titik kat tengah dia
 
pecahkan kepada 7 bahagian
 
keluarkan jarum di tepi line yg pertama
 
mulakan masukkan labuci pertama
 
(Step A) masukkan labuci berselang dengan manik putih
labuci, manik, labuci, manik, labuci, manik, labuci
labuci yang pertama dimasukkan secara tebalik dari labuci 2,3 dan 4
(nampak tak perbezaan dia?..)
 
tarikkan labuci dan manik tadi ke bawah
masukkan jarum ke tengah2
 
keluarkan semula jarum tadi ke line kedua
susun labuci dan manik seperti (Step A) tadi
 
masukkan jarum ke tengah semula...keluarkan ke line yang ke 3
 
begitu seterusnya buat cara yang sama sehingga line ke tujuh
 
setelah selesai buat pada line yang ke 7
keluarkan jarum di tengah2
 
masukkan pearl putih di tengahnya
 
then jahitkan di tengah2 camni...
siap sudah sekuntum...
nanti buat step yg sama untuk buat bunga yang seterusnya yer...
selamat mencuba....








TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

35 comments:

  1. Buminya...kalau kita buat mau juling mata ni.

    ReplyDelete
  2. nampak mcm sennag tp akka tau sbnrnya amat susah hehe(bg yg tak kreatif mcm akak ni)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe..try la wat dlu...mmg mudah aje..

      Delete
  3. nampak mcm senang..hihi
    kalau jahit tepi tudung bawal2 dulu2 tu pandai la..yg ini...ngeh2 ;D

    morning akak ;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. morning awak...
      hehehe...mmg senang je..leh cuba buat nnti

      Delete
  4. baru jahit butang baju suami dah tercucuk jarum dijari...
    kalau buat munge ni, mau bertepek2 handyplast kat jari kak, heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha...teruk tuh!...baek jgn buat..heehehehe

      Delete
  5. Replies
    1. sy tak pandai mana pun kalu nak bisnes...sikit2 buat bole la

      Delete
  6. wah...sgt cantik..tp nak membuatnye agak susah kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. mudah pada yg biasa jahit manik..
      pada yg tak biasa mybe rasa susah kot...:)

      Delete
  7. wah nampak mcm senang...nak try nnt..follow sini

    ReplyDelete
  8. kretifnyer..kalau rajin saya nak gak cuba,..keras tangan saya nih..hihiih..cantik

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye...tq izan
      kalu rajin2 nnti wat la yer..

      Delete
  9. wah.. sangat menarik.. erm tak tahulah kalau saya boleh buat ke tidak :P InsyaAllah bila ada kelapangan nak try jugalah. Thanks for sharing ^_^

    ReplyDelete
  10. Cantik la..tapi tak rajin nk buat..hehe..

    ReplyDelete
  11. Rajinnya. hanya org yang betul2 minat jer bley buat benda nih ☺☺

    ReplyDelete
  12. wau cantikneyr. thanks dulu cari gak tutorial buat bungani.. mungkin boleh buat nanti..

    ReplyDelete
  13. salam singgah & follow...
    skrg ni pun tgh rajin nak bermanik....
    cantik bunga manik ni...bole cuba nanti...

    ReplyDelete
  14. simple je.. simple tapi hasilnya sangat sempoi... terbaik

    ReplyDelete
  15. simple dan menarik
    kalau minat semua jadi
    kena banyak bersabar buat nie kan ena ;)

    ReplyDelete
  16. Hi Ena, wow! Love your beautiful creations. I guess it's fun making these, as well it being an original too.
    Have fun and keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
  17. wow... terima kasih kak ena!! hahahaha
    nnt sy try sy upload ye bg kak ena komen hasilnye hahaha

    ReplyDelete
  18. wahhh.. berbakat ghupanya cik Ena niii... Tahniah

    ReplyDelete
  19. wahhhh step by step... nampak mudah bila tahu caranya...

    ReplyDelete
  20. kagumnya!
    selamat berkenalan,tq utk ilmu2.....

    ReplyDelete
  21. pena buat sekali mcm ne..tpi baru 3 kuntum da surrender.penat eh.

    ReplyDelete
  22. Akhirnya aku jumpa juga tempat aku utk belajar menjahit manik..nampak mudah tapi rumit utk diolahkn, apa pun terima kasih banyak2 ya Ena..

    ReplyDelete