Tuesday, November 13, 2012

Pasang Lace


kali ni aku try pasang lace pada blouse
blouse ni kepunyaan kakak ipar aku
dia nak hadiri satu dinner sempena hari akhir bersekolah
blause ni agak kosong dan dia minta aku tambahkan sesuatu agar ia nampak lebih grand..
pikirnye punye pikir...akhirnya aku rasa nak cuba kenakan dengan lace
tatau la grand ke tidak bagi dia...harap2 dia suka...

ni la gambar blouse tersebut sebelum dan selepas dipasang lace
 
antara bahan yang aku pakai:
1- Lace warna merah sepanjang 2meter
2- Pearl merah saiz 2mm
3- Batu acrylic bulat warna merah dan kuning
 
ini adalah di bahagian bawah blouse
 
 1- mula2 pasangkan lace yang pertama pada bahagian bawah blouse, jelujur kan dahulu
2 - pasangkan lace yang kedua (tingkat yg kedua) kemudian jelujurkan jugak
3 - jahitkan batu acrylic pada tengah bunga di lace
4 - jahitkan pearl di sekeliling kelopak bunga lace pula untuk melekatkan lace pada blouse
 
nie pula di bahagian lengan
 
1 - pasangkan lace pada lengan dan jelulurkan dahulu
2 - jahitkan batu acrylic di tengan2 bunga lace
3 - jahitkan pearl di sekeliling kelopak bunga lace
 
bahagian leher
 
1- seperti biasa pasangkan lace dahulu
2 - jahitkan batu acrylic dan pearl
 
 siap sudah..
1 - keseluruhan
2 - bahagian bawah
3 - lengan
4 - leher 
 



TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

27 comments:

  1. cantik..berbakat juga ornya ena nie..mmg kreatif.baju pun nmpk grand jer.:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya takde la kretif mn pun...buat mana yang tau jer..tq Puan Kutu...

      Delete
  2. serius..! memang cantik..
    kreatif ena..

    ReplyDelete
  3. assssalamualaikum.....

    sungguh teruja saya melihat blouse dlm entri..teruja saya melihatnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. w'salam..
      yeke...terima kasih..biasa2 je tu

      Delete
  4. wow...memang cantik sangat la... tangan memang tangan berseni awak ni

    ReplyDelete
  5. cantik...rajin betol menjahit...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takla rajin sgt..bila ada org nak mintak tolong tu baru la jahit..

      Delete
  6. Cantik Ena!
    I pun nak buat gak la nanti.. nak upcycle I punya blouse yg dah bosan pakai. Thanks Ena for sharing!. Moga Allah memberkati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah...Insyaallah...
      nanti buat cantik2 yer...pastu jgn lupa post dlm entry nak tgk jugak nanti..

      Delete
  7. untung kak ipar ena:D)) kalau baju tu nilai rm70...dah berganda dah reganya sekarang kalau dijual!

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh..iya la..tak terpkir saya...patut la kalu kite beli kat butik mahal kan...

      Delete
  8. cantiknya.. hehe pani nk try jahit sendiri la lace kat baju. sy takde baju ada lace2 r manik bagai macam ni. teringin jugak

    ReplyDelete
    Replies
    1. haa...nnti try la lynn..cantik tau kalu da pasang..

      Delete
  9. suka yang bahagian bawah blouse tu. nampak cantik dan kemas. pandai la kamu. jemari seni ni..

    ReplyDelete
  10. cantik la ena..kreatip u ;)

    tu yg kakak ipar sayng tu...

    ReplyDelete
  11. nice blog...sis can follow me back..TQ..;)
    http://shaheina.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. nice blog..sis can follow me back...TQ ;)
    http://shaheina.blogspot.com/

    ReplyDelete