Thursday, January 3, 2013

Jom...Petik Sendiri

"Petik Sendiri"
perkataan ini lah yang membuatkan
kami tertarik dan terus memberhentikan kereta kami
setelah berjam2 berjalan
setelah berjam2 berbuai2 dalam kereta
dek kerana faktor jalan di sini yang sangat2 tidak selesa
keadaan jalannya yang berlopak2 (berlubang2) sana sini
berbuai2 kami dibueknya..paling malang sape yang duduk di bahagian belakang sekali
memang melambung2....sabo aje la derrr..
 
"Petik Sendiri"
apa yang kami petik?
apa yang kami nak petik?
ni yang sepcialnya...special la sangat ek?
ok..aritu selepas berjalan2 kat Danau Toba
aku dan segerembolan semua pergi ke Berastagi
Berastagi ni terletak di Sumatera Utara..
tempat ni terkenal dengan tanaman buah-buahan serta sayur-sayuran
segar-segar semuanya...ini juga disebabkan faktor iklim dan tanah yang sangat subur
 
(pic dari google)
ini yang kite akan nampak sepanjang perjalanan di Berastaji ni...
gerai2 jual buah-buahan dan sayur-sayuran...
 
aku tak banyak ambil gambar di sini
kerana ketika ini HP da kong..si adik dok main game berjam2
tablet dia tak bawak..tertinggal kat mesia
terpaksala bagi jugak HP sebab takmo dia boring dalam kete
sebabnya, perjalanan memang sangat jauh...makan jam..bukan makan minit aje..
camera aku pulak lampu da merah-kemerahan...paham2 jela...
 
memang ada masalah sikit bila berada di sini
terutama bab2 nak cas barang elektronik nih
kalu korang nak kemari atau mana2 ke over the sea (oversea)
kena bawa sendiri 3pin plug...sebabnya dekat sini plug tak sama macam di mesia
plug dorang semua menggunakan 2pin plug
kat sini jugak tak semua otel dapat sediakan 3pin plug ni
kita kena beli sendri kat luar...aku pun ada beli masa ni
tapi ampesss...tak bole digunakan...tak tau ape masalah utamanya
langsung tak dapat cas ape2 termasuk HP dan camera
itu yg kena jimat sejimatnya penggunaan gajet2 atau camera nih
 
"Petik Sendiri"
berbalik pada perkataan ini..
kami terbaca ketika kami melalui kawasan kebun2 buah limau
kami pun stop dan turun dan menjalankan aktiviti petik memetik ini
kite petik la seberapa banyak yang mau...timbang dan bayar pada ownernya..
 
 
fuhh!!...leganya dapat keluar dari kereta
dapat lurus2 kan pinggang
kepada perokok tegar...ni la masanya nak tarik nafas sedalam2nya
 
pemandangan kebun limau tersebut
 
si adik pun nak petik sama
 
da menguning limau2 kat pokok tu....
manis tau...mmg sedap dan segar
fresh dari ladang..huhuhu
 
aku yang paling sibuk petik...
 
eh..dia ni lagi...!
baju da sama cam pokok..
ni baju beli kat Danau Toba...cantik tak aku pakai..ngeh3
 
nah!!..amik sebijik!
 
ini sahaja gambar kenangan yang dapat dirakamkan di Berastaji
kena simpan sikit sebab lepas ini aku akan ke Gundaling pulak
satu lagi pengalaman manis di sini yang akan aku share kan bersama dalam next entry k....
stop dulu...da lapar nih!..tak breakfast lagi...ciouuuu!!!
 
 
 





TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

54 comments:

  1. CA ar t tak sempat singgah ...tengok ja dari dlm bas..

    Chik Att

    ReplyDelete
  2. Wah bestnya...tang suh petik sendiri tu yg syok tu

    ReplyDelete
  3. wah2 mmg best lah kalau dpt petik sendiri cam ni

    ReplyDelete
  4. Seronok nye... cukup vitamin yer kalau duduk sana. Hopefully saya pun akan sampai ke sana. salam perkenalan. jemput lawat blog saya yer =)
    http://nabihahsejutarasa.blogspot.com/

    ReplyDelete
  5. hehe...petik sendiri ingat dpt free...ghupenye kene byr jugak..

    ReplyDelete
  6. Kalau petik terus ngap macamana nak timbang Ena? Kena timbanglah org yg memetik sebelum dan selepas ok tak agak-agak hihi..

    ReplyDelete
  7. wah bestnya dapat petik sendiri. dapat pokok pun rendah je kan..

    ReplyDelete
  8. assalamualaikum ena...wah seronoknya dpt memetik buah limau tu sendiri yer...:)

    ReplyDelete
  9. Replies
    1. Sorry, belum habis taip dah tertekan publish. Satu lagi, p thailand, p mekah pun sama. Kena bawa plug hak 2 lubang tu.

      P.S Baju batiik Danau Toba..terror tak menawar?

      Delete
  10. seronok la. boleh petik sendiri buah kat pokok .
    cantik baju :)

    ReplyDelete
  11. Wah bila p danau toba nie?????? syoklh dpt petik sndiri....

    ReplyDelete
  12. susah jugak tu kalau kat sana pakai 2 pin je plug dia..mak aih..memang sangat2 susah untuk kita..

    hehehe.puas hati dapat petik sendiri.hhahaha

    p/s : hehehe. saya pernah masuk jangan lupa lirik.. tapi dah lama dah tu. 3 tahun lepas.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg pun boni...ssh nk cas hp..

      * rasanye mmg pernah tgk ms awk nyanyi tu...cuma tak tau tu awk...ni br je tau...hebat jugak awk kan..

      Delete
  13. petik sndiri tu yg puas hati kan kak..beshnyaa.

    ReplyDelete
  14. betul tu lau nk p oversea kn standy 2/3 pin plug tu

    buah dah petik ada bwk pokok sekali x hahaha

    ReplyDelete
  15. wah... bestnya... fresh gitu...

    ReplyDelete
  16. salam kenal dari fifi..

    bestnye pergi jalan.. lepas ni kalau g jalan tau la kene sediekan 2/3 pin plug..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tq fifi sudi dinggah cni...
      Ye awk..mmg kn standby kn kalu nk jln2 ni

      Delete
  17. uishhh sedapp tuu dik
    freshhh lagi .. ;)

    ReplyDelete
  18. Best nya.. petik sendiri buah limau tu..fresh lgi kan..
    Ena, hubby sy mmg org Melaka.. Jasin..hehe:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kite senegeri la ye...slmt mnjdi warga mlk...hehehe

      Delete
  19. Bestnya. Dah petik pastu mkn...fresh tu ☺☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye fiza....pnglman manis...semanis buah limau tu...hehehe

      Delete
  20. seronoknya dapat berjalan jauh ke tempat org.. huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sesekali lynn....slalu tu xleh la...bajet nipis...hehehe

      Delete
  21. bestnya siap petik sendiri lagu..baju tue sesuai dgn akak

    ReplyDelete
  22. macam dekat oversea pulak petik limau tu ;)

    ReplyDelete
  23. ni kira ala2 petik stoberi sendiri kat CH atau GH la yerk...

    ReplyDelete
  24. Replies
    1. Mmg pun dkna...kebunnya pun byk jugak...luas

      Delete
  25. Seronoknya dapat petik sendiri....
    Cantik baju yg ena pakai tu....

    ReplyDelete
  26. Seronoknya dapat petik sendiri dalam kebun, kan?
    Tapi memang betul. Di Indonesia, banyak hotel semua guna 2 lubang pluq saja, kan? Memang kena bawak pluq charge hp yg sesuai dari rumah siap siap.

    ReplyDelete
  27. Best tu kalau dapat petik sendiri

    ReplyDelete
  28. best kan bila dapat petik sendiri.feel dia lain macam sikit kan..

    kak rempah tu order kat mama mia..
    buat sendiri..alahai..ghasanya tak sesedap mcm yg tu kot..hihi

    ReplyDelete
  29. best kan boleh petik2 sendiri..nanti boleh pilih yg molek2 je..pilih manis2..hehe..:-)

    ReplyDelete