Tuesday, January 15, 2013

Manik 2013

jangan terpedaya dengan tajuk tu k...
sebenarnya arini nak tunjukkan hasil pertama aku untuk tahun 2013
apakah dia?...ni dia....jahitan manik ku....


baru abis jahit semalam..
harap2 ownernye suka...
ok mcm biasa meh layan gambo saat2 pembikinannya..huhuhu..cam wat movie plak...

mcm biasa cari bahan2 ni..
pearl warna pink saiz 4mm

pearl warna kelabu-itam saiz 2mm

batu acrylic bulat saiz besar

labuci warna pink

batu kristal kuning

lukiskan lakaran camni dulu kat lengan baju


start dengan jahit batu acrylic

gunakan labuci pink untuk buat kelopak bunga keliling batu tadi
jahitkan bunga² ini dulu...

pastu tambahkan kristal jahitkan seperti kat gambar nih

gini la rupanya bila da siap jahit...

setelah siap untuk 3 kuntum bunga

tambahkan pearl kelabu-itam kat bahagian tepi kristal
untuk kemaskan sikit

tambah kan pearl kelabu-itam kat bahagian bawah pula
jahit tabur² aje...mcm kat gambo tu

haa...siap da...
mudah dan ringkas kan
kepada yang rasa² mencari idea tuk jahit...tiru je yg ini
di benarkan untuk menciplak...:)

nota tersepit: sorry kat semua...bape ari nie tak sempat nak BW...nanti aku sampai jugak kat umah korang k..tunggu aku bell nnti bukak pintu k...tq tq...



TERIMA KASIH DI ATAS KUNJUNGAN ANDA...SUDI-SUDILAH KOMEN DI BAWAH YE...

32 comments:

  1. terbaiklah... sgt2 cantik & kreatif tau

    ReplyDelete
  2. alaaa..rajin nye ena..cheqkaq ade hati gak nk jahit manik, tp x start2 lagi..xde mase laa..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xpe ada masa nnti start k....jahit ni mmg kn ada masa...sbb kena teliti membuatnya...

      Delete
  3. Kalau tak tekun dan gigih pun tak menjadi Ena. Cantiklah... kakak dah tak rajin sekarang ni.

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. Sikit2 je...tak pndai mn pun...tq acik

      Delete
  5. Replies
    1. Kalu ada tempahan tu rajin la...tp nk buat suka2 xde la rajin sgt...hehehe..

      Delete
  6. cantik lah..
    tapi kan lakaran warna putih tu di buat dari ape?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lakaran tu dibuat guna pen khas tuk melukis manik....tp yg putih kat gambar tu sy edit semula kat komputer...

      Delete
  7. mcm mudah aje jahit tengok..tp bila try wat..mak datuk xsanggup nak belek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...mmg pun...tp kalu da biasa jahit mmg xde msalh...

      Delete
  8. Cantik. Rajinnya akk jahit manik.

    ReplyDelete
  9. Connectify: Teknologi perisian tentera kini untuk pengguna bagi perkongsian internet. Sebagai contoh katakan rakan sebilik anda mempunyai komputer riba yang disambung ke talian internet manakala komputer riba atau tablet anda tidak mempunyai sambungan internet, maka perisian inilah yang anda perlukan. Baca selanjutnya...


    SINGAPURA (AFP) - Rekrut baru bagi pertahanan tentera Singapura di mana tentera udara & tentera laut akan mendapat senjata baru selain senjata api iaitu iPad. Anggota tentera boleh mengunakan kamera terbina dalam Ipad tersebut untuk mengambil foto & klip video di tempat kerja dan memuat naik ke portal dalam talian Angkatan Bersenjata Singapura(SAF), LEARNet. Anggota tentera juga boleh menggunakan bahan media seperti foto dan video untuk melaksanakan penilaian selepas latihan atau misi.Baca selanjutnya...



    Telefon pintar berteknologi Android kini turut sama 'berperang' di medan peperangan untuk membantu tentera dengan mengenal pasti lokasi laluan & pasukan yang lain serta membantu membina taktikal sistem pertahanan pasukan. Pihak tentera Amerika Syarikat telah melancarkan versi terbaru prototaip yang diberi nama Army Software Marketplace iaitu sebuah laman web yang menyediakan muat turun aplikasi perisian bagi peranti yang telah disahkan di dalam rangkaian tentera. Baca selanjutnya...



    Flashback trojan: Ancaman virus terbesar bagi pengguna Mac. Serangan virus Flashback ini boleh dikatakan di antara ancaman virus platform Mac OS yang paling terbesar dalam sejarah tersebar sejak era virus disebarkan melalui disket. Boleh dikatakan insiden merupakan serangan yang paling ketara dalam sejarah ke atas pengguna Mac di mana sebelum ini amat jarang untuk diketahui sistem operasi tersebut mempunyai ancaman virus. Baca selanjutnya...



    Pengasas Blackberry hilang jawatan kerana para pelabur. Jawatan Ketua Pegawai Eksekutif(CEO) yang disandang bersama oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie kini terpaksa akur dengan tekanan dari para pelabur syarikat mereka untuk melepaskan jawatan mereka. Walaupun mereka berdua bersama sama adalah pengasas bersusah payah membangunkan syarikat ini pada awalnya tetapi mereka terpaksa melepaskan jawatan tersebut kepada Thorsten Heins. Keputusan itu sekali gus menamatkan perkongsian kepimpinan selama dua dekad oleh Mike Lazaridis dan Jim Balsillie yang juga pengasas syarikat telekomunikasi itu selepas bergelut untuk bersaing dengan Apple dan Google.
    Baca selanjutnya...

    ReplyDelete
  10. cantik..msti tuan punya baju puas hati..

    ReplyDelete
  11. rajin betul kan jahit-jahit manik tu.. hehehe. saya pun ingat nak try lah buat.hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haa..try la boni..pastu buat video...jgn lupa pkai garfu skali...hahaha...

      Delete
  12. Cantik Ena..bertuah tuan punya baju!!

    ReplyDelete
  13. cantik nya Ena.. kreatif betul...klu tgn sy ni mmg failed..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe...tq atie...kn blajar buat yg mudah2 dl..

      Delete
  14. ena ek...tersilap panggil ein pulak he..he...
    Okje tak pernah ada baju ada manik tau......sebab apa yek... sebab mahal kot!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehehe..slh paggil ye..xpe...
      Kalu buat sndri lg murah....

      Delete
  15. cantik..akak belajar jahit manik ni kat mana..pi kursus ker..

    ReplyDelete
  16. mabeles..

    # border lace best !

    http://mamabusyra.blogspot.com/2013/02/border-lace-cantik-dan-murah-single.html

    ReplyDelete